Educació

Mans i mànigues amb les baixes

Els professors de secundària podran suplir baixes de primària a la concertada

Educació es referma en la necessitat de mantenir les escoles obertes

Continua, imparable, l’explosió de contagis a les escoles, on ahir es van haver de confinar 19.000 persones més que el dia anterior. Estan confinats 111.786 alumnes i 8.445 professionals, i el Departament d’Educació ha flexibilitzat la gestió per reduir l’impacte de les baixes dels docents. De forma extraordinària està cobrint les baixes iguals o superiors a cinc dies –no pas set– amb nomenaments de substituts diaris –l’habitual és tres dies a la setmana–. Això ha permès que s’hagin contractat 8.020 docents de la borsa de treball des del 10 de gener, un miler diari. Segons el sindicat Ustec, però, han quedat sense cobrir 5.711 baixes.

Només l’escola pública pot accedir a aquesta borsa. La concertada es troba amb el mateix problema: els centres han hagut de contractar 2.000 docents en una setmana, el triple que en condicions actuals, de forma directa i sense poder recórrer a la borsa d’Educació. El departament paga el sou dels substituts des del primer dia, igual que a la pública.

Per facilitar les coses als centres concertats i les del món local el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va anunciar ahir que els professors de secundària podran cobrir les baixes de primària –no pas a la inversa–. La resolució per fer-ho possible podria estar preparada demà. La secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, va valorar positivament la flexibilització del criteri perquè ajudarà les escoles, però va insistir en la necessitat que hi hagi més mesures per si costa trobar candidats. La patronal demana a Educació que es puguin contractar estudiants de l’últim curs de magisteri, de forma excepcional i per cobrir les baixes curtes, però no ha tingut èxit fins ara.

Malgrat l’explosió de contagis als centres educatius, amb gairebé 100.000 positius en deu dies, Gonzàlez-Cambray es va refermar en l’aposta per mantenir les escoles obertes. L’escola “es fa des de l’escola”, va dir, i va recordar la importància de la presencialitat també “per preservar l’educació emocional”. Va defensar l’actual protocol de gestió de contagis i va insistir en l’efecte protector de la vacunació per minimitzar els efectes de la malaltia.

Gestionar el caos

Gonzàlez-Cambray va reconèixer que als centres educatius hi ha “disfuncions” per l’alt nombre de contagis, però no pas descontrol. És una visió diferent de la que té la Intersindical, que va denunciar ahir que els equips directius viuen una “situació límit”. Ho va atribuir al “constant canvi de protocols, les errades en els programes de gestió i la delegació de responsabilitats d’Educació” en la gestió dels casos, amb la sobrecàrrega de feina conseqüent, fins i tot els dies festius de Nadal. Unes afirmacions que corroboren des de diversos centres i nombrosos docents a través de les xarxes socials, que qualifiquen de despropòsit la política del departament i asseguren que el curs està sent caòtic.

Aina Surroca és professora de secundària a l’Escola Pia Nostra Senyora de Barcelona i s’encarrega de la gestió dels casos de covid. “La situació és lamentable, és molt dur”, diu. Des que van tornar a classe el dia 10 ha canviat el protocol tres cops, i la imprevisió complica molt la gestió, afirma. Una de les qüestions que més han desconcertat les famílies ha estat la relativa als alumnes que havien rebut una dosi de la vacuna i havien passat la covid feia més de tres mesos. No tenien dret a la segona dosi encara però tampoc a ser considerats immunitzats. Aquest temps s’ha reduït després de la publicació del nou algoritme de vacunació, que estableix que els menors de 65 anys que han passat la covid es poden vacunar quatre setmanes després de superar la malaltia.

Les direccions poden comunicar ara a les famílies si cal confinar un grup, una decisió que ha de prendre el referent covid de Salut. Si les direccions saben que hi ha casos positius han d’enviar a les famílies cartes amb indicacions diferents segons si els alumnes estan immunitzats o no. És una situació que obliga a consultar, cas per cas, l’estat de vacunació de cada alumne. Quan apareix el cinquè positiu a l’aula, el protocol diu a les direccions que “cal indicar quarantena als infants no immunitzats” i lliurar a les famílies la carta corresponent, segons la revisió del protocol del dia 19. Aquest canvi ha estat interpretat pels centres com una delegació de les funcions del referent covid de Salut. “Això genera alarma i desconcert a les famílies i més feina a nosaltres, que hem d’atendre els dubtes d’un protocol que no entenem”, lamenta. “La meva feina és ser professora, no una administrativa de Salut. No és just aquest desconcert”, conclou.

LES FRASES

L’escola es fa des de l’escola, i també per preservar l’educació emocional de l’alumnat
Josep Gonzàlez-Cambray
conseller d’Educació

LA XIFRA

La meva feina és ser professora, no una administrativa de Salut. No és just aquest desconcert
Aina Surroca
Professora de l’Escola Pia Nostra Senyora
120.277
persones,
sumant alumnes, docents i personal administratiu, es van haver de confinar ahir per la covid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia