Salut

Una infecció voraç que ha generalitzat el concepte de pandèmia

S’han complert dos anys des que la Xina va comunicar la primera mort per covid i, malgrat els intents per acotar-ne l’avenç, el virus encara causa estralls

L’11 de gener del 2020, la Xina va informar que havia registrat el seu primer mort a causa del que aleshores es va anomenar “pneumònia atípica”. Era la primera víctima mortal d’una infecció que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) acabaria denominant covid-19. La pandèmia ha trastocat el món i no ha deixat cap racó immune als seus efectes devastadors. El coronavirus ha provocat fins ara més de 5,5 milions de morts i ha infectat 313 milions de persones, segons la Universitat Johns Hopkins, dels Estats Units. El seu és un recompte independent que radiografia la situació del coronavirus amb les dades generals de tots els països del món, des del principi de la pandèmia. Les xifres revelen que la pandèmia continua avançant a tota màquina. Durant la primera setmana del 2022, el nombre de casos de covid a escala mundial va augmentar un 55%. El 7 de gener passat es van superar els 300 milions de contagis a tot el món, després d’haver registrat en un sol dia més de 2,4 milions de positius.

La capacitat de transmissió del virus ha demostrat ser inapel·lable i fugaç des del principi. Quan els contagis van fer el salt des d’Àsia cap a Europa, Itàlia i l’Estat espanyol van ser els territoris que més aviat en van patir les conseqüències. La gestió que cada país ha fet de la pandèmia ha posat al descobert l’eficàcia i la capacitat de reacció del sistema sanitari, però també la diligència dels seus responsables polítics a l’hora de prendre decisions.

Ball de xifres

L’Estat espanyol calcula l’impacte de la covid de manera diferent de com ho fa Catalunya. Segons el Ministeri de Sanitat, a tot l’Estat s’han registrat una mica més de 90.500 morts per covid. Segons aquests càlculs, des de l’inici de la pandèmia, Madrid encapçala el tràgic rànquing dels territoris amb més víctimes mortals causades pel virus, amb més de 16.400 defuncions. Andalusia en computa 11.600. El ministeri atorga a Catalunya una quantitat de defuncions lleugerament per sobre de les 16.000.

Toni Sanclement, enginyer expert en anàlisi de dades i responsable d’un informe sobre mortalitat, posa de manifest que les xifres que ofereix el Ministeri de Sanitat “no encaixen”. En una entrevista a RAC1, Sanclement deia que, des del març del 2020, a l’Estat espanyol hi ha hagut un excés de mortalitat de 93.000 persones. Tot i això, el ministeri només notifica 90.000 defuncions per coronavirus. “L’única causa excepcional ha estat la pandèmia. Per tant, no pots dir que ha mort de covid menys gent que l’excés que tens: no quadra. No hem d’enganyar amb les dades”, va criticar.

LA DATA

11.01.20
La Xina
comunica la primera mort a causa del que aleshores es va considerar una “pneumònia atípica”.

LA XIFRA

2,4
milions de contagis
al món en un sol dia es van registrar el 7 de gener passat.
50
per cent
de la població europea s’infectarà de la variant òmicron en els pròxims dos mesos, segons l’OMS.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia