Societat

Transversalis: una xarxa transfronterera per reforçar la formació contínua

Aquest 31 d’octubre finalitza el projecte Long Life Learning LLL-Transversalis, en el qual ha participat la Universitat de Girona (UdG) dins del context de projectes transfronterers entre França, Espanya i Andorra, i que ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional

Transversalis és un projecte dins del marc del programa Interreg Poctefa 2014-2020 (Programa de Cooperació territorial Espanya - França - Andorra) gràcies a la col·laboració de nou universitats, les quals constitueixen una xarxa transfronterera, l’objectiu de la qual és harmonitzar i reforçar les pràctiques de la formació contínua al llarg de la vida, amb la finalitat de respondre a les necessitats dels territoris.

En el projecte s’ha treballat per incrementar la cooperació transfronterera entre les diferents universitats, per desenvolupar una plataforma per oferir formació, facilitar la mobilitat, les pràctiques i l’ocupació, així com potenciar la innovació i l’emprenedoria. Ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, a través de l’Interreg V-A Espanya, França i Andorra (Poctefa.

Dels treballs d’aquests quatre anys en surt la voluntat de potenciar un campus transfronterer, instaurar la formació dual a les universitats i aprofundir les relacions amb les diferents universitats

Objectius del projecte

Un dels principals objectius del projecte és relacionar competències i oferta de formació, i construir un marc comú de cooperació més enllà de les lògiques nacionals sobre la formació al llarg de la vida. A més, es busca reforçar les relacions entre universitats, dinamitzant les col·laboracions amb actors del sector com ara són comunitats, cambres de comerç o serveis d’ocupació i orientació professional, entre d’altres.

També es volen desenvolupar eines comunes per a tots els territoris participants i aportar una resposta comuna a les expectatives i les necessitats dels territoris transfronterers. Finalment, es preveu assegurar la durabilitat de la iniciativa sota un marc organitzatiu permanent.

Avantatges de la cooperació

Entre els avantatges de la cooperació a l’espai transfronterer hi ha el fet que aquest tipus de formació es converteix en un objectiu prioritari de totes les institucions. També permet crear àmbits de desenvolupament similars com ara turisme, informàtica, mecànica o agroalimentari. A més, dona lloc a models de formació similars (graus o màsters) i atorga referents comuns sobre les activitats professionals i les formacions com ara la formació dual o el VAE, entre d’altres.

Cal destacar el potencial que ofereix el projecte, ja que abasta nou socis, amb 150.000 estudiants, 30 centres d’investigació, socis en empreses, quatre centres de formació dual, 300 VAE, 9.000 adults en formació a les diferents institucions que hi participen.

El projecte ha estat finançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) a través de l’Interreg V-A Espanya, França, Andorra (Poctefa 2014-2020).

L’objectiu de Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera entre Espanya, França i Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia