Administracions

Impulsen les comunitats locals d’energia

Més municipis s’afegeixen a la iniciativa de la Diputació de Girona

L’any passat, la Diputació de Girona va engegar un projecte pioner a Catalunya i a la resta de l’Estat: la creació de comunitats locals d’energia a les comarques gironines amb el propòsit de fomentar la transició energètica en l’àmbit local. Amer i la Cellera de Ter (Selva), Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) i Rupià (Baix Empordà) han estat els primers municipis gironins en els quals ja s’ha executat la primera fase del projecte. Aquesta primera fase consisteix a instal·lar, en teulades d’equipaments municipals, plaques solars fotovoltaiques, les quals permeten abastir d’energia elèctrica els mateixos edificis municipals, els punts de recàrrega de vehicles elèctrics i, dins d’un radi d’acció de cinc-cents metres, els habitatges en situació de pobresa energètica i les llars que vulguin adherir-se al projecte. La Diputació va atorgar a cada municipi una subvenció de 40.000 euros. En aquestes quatre instal·lacions s’han connectat vuitanta habitatges: onze en situació de pobresa energètica. En total se’n beneficien 212 veïns.

A partir d’ara, més municipis s’afegiran al projecte després que la junta de govern de la Diputació aprovés una convocatòria extraordinària de 360.000 euros per impulsar comunitats locals d’energia. Aquest finançament permetrà desenvolupar una segona fase del projecte a la Cellera de Ter i Rupià, i iniciar les accions en vuit municipis més. De l’Alt Empordà: Navata, Viladamat, Vilafant i Vilanant. Del Baix Empordà, la Pera. A la Garrotxa, la Vall d’en Bas i les Planes d’Hostoles, i de la Selva, Sant Julià de Llor i Bonmatí.

Nou model

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat, destaca que les comunitats locals “són una oportunitat per començar a construir un nou model de societat en un moment en el qual l’emergència climàtica és cada vegada més evident”.

En l’actualitat, sis municipis de les comarques gironines ja tenen una memòria tècnica redactada per impulsar comunitats locals d’energia, però encara no han executat el projecte. Són Agullana (Alt Empordà), Mieres (Garrotxa), Breda i Vidreres (Selva) i Vilademuls (Pla de l’Estany).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia