Societat

El futur: digital i en femení

Una vuitantena de candidatures opten avui a la setena edició dels Premis DonaTIC. Aquests guardons s’inscriuen dins el Pla de Govern DonaTIC que té com objectiu prioritari incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ocupa a Catalunya 125.900 persones treballadores, xifra que suposa el 3,7% de la població catalana ocupada, segons dades de l’enquesta de població activa del primer trimestre de 2021. El sector de les TIC s’ha erigit com a generador d’ocupació durant els darrers anys, fet que el situa com un dels àmbits d’activitat amb millors perspectives econòmiques i socials.

Malgrat això, l’últim Baròmetre del sector tecnològic, presentat per CTecno, alerta sobre la necessitat i la urgència per incrementar la participació de les dones en el sector TIC. Així, el talent femení segueix essent una assignatura pendent en les posicions tècniques, amb només el 8,60%.

Apoderar les dones

El Govern té la voluntat d’apoderar les dones en el món digital a través del Pla DonaTIC, un pla estratègic que impulsa el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amb l’objectiu prioritari d’incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.

El Pla DonaTIC consta de 4 eixos d’actuació:

Eix 1. Fer les TIC atractives per al talent femení del futur

Eix 2. Visibilitzar la dona tecnològica i els continguts creats per dones

Eix 3. Formar i capacitar digitalment a tothom

Eix 4. Promoure una participació plena i efectiva de les dones TIC en la presa de decisions i l’emprenedoria

Una vuitantena de candidatures opten avui als Premis DonaTIC 2021 que s’atorgaran a vuit categories agrupades en tres àmbits: professional; acadèmic i de revelació, i de divulgació i iniciatives referents.

Els Premis DonaTIC tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el futur.

Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, econeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva-, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.

Des de l’any 2015, els Premis DonaTIC han rebut un total de 541 candidatures. En comparació amb anys anteriors, en l’edició d’enguany destaca l’augment de candidatures en a categoria DonaTIC Revelació, fet que demostra que les noies cada vegada estan més preparades per competir en el sector digital.

Una setena edició amb 80 candidatures

Les 80 candidatures que s’han presentat en aquesta edició s’han distribuït de la següent manera:

Emprenedora
Onze candidatures. Fundadora o cofundadora d’una empresa en actiu del sector de les TIC.

Empresària
Set candidatures. Ha d’haver consolidat una empresa que es dedica a l’àmbit de les TIC.

Professional
Cinc candidatures. Ha de treballar per a una empresa o organització o ser “freelance” dedicada a l’àmbit de les TIC i ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC.

Acadèmica/Investigadora
Dotze candidatures. S’ha de dedicar a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC. També ha d’estar en possessió d’una titulació universitària TIC.

Divulgadora
Tretze candidatures. Ha de treballar en l’àmbit de la comunicació vinculada a les TIC.

Revelació
Nou candidatures. Ha d’haver tingut un paper rellevant i destacable en l’àmbit de les TIC tot i tenir una trajectòria curta.

Estudiant universitària en el àmbit de les TIC
Sis candidatures.

Estudiant de cicle formatiu de FP de l’àmbit TIC
Cinc candidatures.

Iniciatives referents
Que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC:

Empresarial
Sis candidatures.
Entitat, centre formatiu o institució
Sis candidatures.

El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC, organitzats amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Tertúlia Digital, es fa coincidir amb el Dia d’Ada Lovelace, en reconeixement a la que fou la primera programadora de la història. Com aquest any el segon dimarts d’octubre cau en festiu, el lliurament es fa avui, 13 d’octubre. L’acte es podrà seguir en directe pel canal de youtube de Polítiques Digitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia