Societat

La delinqüència comuna s’aprofita dels botellots

Els Mossos, amb drons, detenen 30 persones per robatoris a restaurants i furts entre els concentrats a la platja del Bogatell, en la tercera nit de caos

L’alcaldessa demana abordar el consum d’alcohol entre menors

El dispositiu de seguretat conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana d’ahir per les festes de la Mercè no va evitar una tercera nit de macrobotellot, amb 30.000 persones, que van escollir la platja del Bogatell de Barcelona en vista del blindatge de l’avinguda de Maria Cristina. L’acció policial, però, va ser ràpida i es van detenir 30 persones. Algunes de les quals, mentre cometien robatoris violents a restaurants, així com furts, atemptats als agents de l’autoritat i desordres públics. “Són delinqüents”, va assegurar el director general dels Mossos, Pere Ferrer, els quals –va afegir– es van aprofitar de la concentració del botellot per delinquir. Abans-d’ahir, a la plaça d’Espanya, van ser 22 els detinguts.

Veient aquesta constant, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar ahir “col·laboració institucional” per combatre els botellots i el consum d’alcohol entre menors d’edat, un fenomen que –va destacar– no només afecta la capital catalana, sinó tot el territori i “és un problema de salut pública que cal abordar”. En el balanç d’ahir, es van registrar 35 assistències mèdiques, la majoria de les quals per intoxicacions etíliques i policontusions, i cap ferit per arma blanca.

Els grups municipals d’ERC i Junts per Catalunya van desvelar que negocien demanar la convocatòria d’un ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona per debatre la situació després dels botellots d’aquestes tres últimes nits, amb actes vandàlics, agressions i assalts a comerços i restaurants. En un comunicat, el portaveu del grup municipal de Junts, Jordi Martí, va denunciar que el govern de Colau “és incapaç de donar resposta a les necessitats de la ciutat, i és incapaç d’aturar aquests macrobotellots descontrolats”. Per la seva banda, el president del grup d’ERC al consistori, Ernest Maragall, diputat al Parlament, va piular ahir: “Demanarem (amb Junts i obert a altres grups) un ple extraordinari a l’Ajuntament per anar a fons en l’anàlisi i en la proposta i per afrontar aquest present inacceptable.”

El dispositiu policial es va centrar a primera hora de la nit a fer tancaments a l’avinguda de Maria Cristina i controls als accessos de la plaça d’Espanya amb l’objectiu d’evitar aglomeracions de persones i prevenir aldarulls per part d’alguns grups violents que la nit anterior havien actuat fent destrosses i altercats. Aquest fort control –fins i tot amb el comís de begudes– va desviar les concentracions a altres punts de la ciutat, concretament a la zona de la platja del Bogatell.

La policia catalana va informar que en el dispositiu va activar drons, els quals van permetre “detectar al front marítim l’actuació de persones que estaven cometent fets delictius aprofitant les grans concentracions”. S’hi afegeix que els agents de paisà desplegats a la zona van detenir aquestes persones “sense generar situacions de risc, ja que els feien seguiment fins a aturar-los amb seguretat”. Les imatges captades pels drons policials es rebien en directe al Centre de Coordinació (Cecor), que va estar actiu durant tota la nit i des d’on es va dirigir el dispositiu policial, segons el comunicat dels Mossos.

Es detalla que cap a les quatre de la matinada de diumenge, els agents van tenir coneixement d’un saqueig en un restaurant de la zona de platges per part d’un grup de persones, i que “la ràpida intervenció policial” va permetre “la detenció dels sis principals autors del robatori amb força i quatre més que estaven cometent pillatges a l’interior”. I, a partir de les sis del matí, diversos grups violents van incendiar quatre contenidors i catorze motocicletes. Els equips d’ordre públic van haver de protegir la intervenció dels bombers.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, va explicar ahir en el programa de ràdio El suplement que la nit de dissabte a diumenge una “enorme part de la gent estava de manera ordenada a la platja en petites rotllanes”, quan hi va arribar un grup “petit” d’entre 20 o 30 persones amb capacitat d’arrossegar-ne d’altres que van començar a cometre delictes. “Són delinqüents”, sostenia Ferrer, sense donar-ne més detalls. La prioritat de la policia, va dir, és evitar fets delictius i que l’acció policial “sigui ponderada” per evitar una escalada de disturbis. Per la seva part, el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, va indicar que el dispositiu policial dels Mossos i la Urbana estava “correctament dimensionat”. Batlle va fer una “condemna absoluta” als actes vandàlics i va afegir: “Passades les festes, haurem de fer tots plegats una reflexió de com hem d’afrontar les problemàtiques.”

LES XIFRES

30
detencions
van fer ahir els cossos policials a Barcelona, en el tercer macrobotellot, per robatoris i desordres.

LES FRASES

35
atencions
sanitàries, la majoria per intoxicació etílica, es van fer ahir entre els 30.000 concentrats a Bogatell.
El consum d’alcohol sense control entre menors és un problema de salut pública que cal abordar
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Ha estat una nit amb menys incidents. Amb l’ús de drons i agents de paisà, s’han fet detencions
Pere Ferrrer
director general dels mossos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia