Societat

El con del volcà es trenca parcialment i allibera una gran colada en direcció al mar

La lava és més fluïda i baixa per sobre de la primera

S’obre un nou focus d’emissió a l’oest de la boca principal

La cendra manté inoperatiu l’aeroport de La Palma

El volcà de La Palma ha intensificat la seva activitat des de divendres, amb un alentiment a la nit i una recuperació d’emissions ahir al matí, amb el sorgiment d’una nova boca al llarg de la fissura i la ruptura parcial del con, si bé és una evolució típica en les erupcions estrombolianes com les que es donen a les Canàries, segons assenyalen els experts.

Aquesta nova etapa en l’erupció que afecta La Palma des de fa just una setmana i ha obligat a evacuar sis mil persones per l’avanç de la lava sobre edificis, infraestructures i conreus en el seu recorregut cap al mar es tradueix en emissions de material incandescent, que es va acumulant sobre la primera colada.

La lava, que ha recorregut uns 3.100 metres i la separen aproximadament 2.100 del mar, ara està a més temperatura i per tant és més fluida perquè prové de parts més internes de la caldera volcànica, segons va explicar el director tècnic del pla especial de protecció civil i atenció d’emergències per risc volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende.

La nova lava avançava primer a uns vuitanta metres per hora, però a l’allunyar-se del focus emissor s’alenteix i al tancament d’aquesta edició baixava a uns trenta metres per hora, segons càlculs aproximats. Morcuende va explicar que la sismicitat es troba en nivells baixos, tot i que no es descarten moviments que puguin assolir la magnitud 4, i va assenyalar que tots els terratrèmols registrats estan vinculats amb el procés volcànic que afecta l’illa. L’Instituto Geográfico Nacional ha detectat tres sismes de magnitud superior a 2,2 des de divendres al migdia. La qualitat de l’aire és bona, i de manera continuada es fan mesuraments, mentre que s’ha descartat la possibilitat que es produeixi una pluja àcida. Tot i això, la Conselleria de Sanitat canària ha demanat a la població de La Palma que s’eviti fer activitats lúdiques i esportives a l’aire lliure. D’altra banda, l’aeroport de La Palma continua inoperatiu per l’acumulació de cendra, va dir Aena. La resta d’aeroports canaris estan actius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia