Salut

Un 26% més de casos nous de nens i joves en centres de salut mental

Els efectes d’aquest temps de pandèmia s’han fet visibles a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines

Es recuperen nombrosos actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental

Fins a un 26% més de casos nous de nens i joves en centres de salut mental de les comarques gironines. Aquesta és una de les dades fetes públiques ahir amb motiu de la presentació dels actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental organitzats per l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona.

Les dades assistencials del 2020 registrades a la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines evidencien els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i la contenció efectuada pels professionals durant aquest temps. En l’àmbit comunitari, l’activitat assistencial dels centres de salut mental d’adults (CSMA) i dels centres de salut mental infantils i juvenils (CSMIJ) va registrar un augment de visites de més del 6%.

Els CSMA van atendre un total de 14.586 pacients, dels quals 3.191 eren persones que acudien per primer cop al centre (22%), i pel que fa als diagnòstics, un 30% van ser ateses per un trastorn de l’estat d’ànim, un 18% per un trastorn psicòtic, un 14% per un trastorn d’ansietat, un 10% pels anomenats codis Z, que tenen a veure amb el malestar per diferents causes de la pròpia vida, i un 9% per trastorns adaptatius.

Al seu torn, els CSMIJ van registrar un total de 6.849 pacients, dels quals 1.767 eren casos nous (26%). Pel que fa al diagnòstic, un 26% dels pacients van rebre atenció per un codi Z, un 13% per un trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDHA), i un 10% per un trastorn de l’espectre autista (TEA). L’efecte de la pandèmia en aquesta franja d’edat també és visible quan s’observen les dades de la unitat de referència psiquiàtrica infantil i juvenil (URPI), en què van augmentar un 11% les altes (101), i de l’hospital de dia d’adolescents, en què va augmentar un 20% el nombre de pacients tractats (70). Els equips d’hospitalització domiciliària, que atenen persones que presenten una situació de fragilitat a causa del seu estat de salut mental, van incrementar l’activitat un 46% respecte al 2019, mentre que les urgències psiquiàtriques van disminuir un 15%, així com els ingressos hospitalaris d’adults (-4,5%).

Drogodependències

Els centres d’atenció i seguiment de les drogodependències (CAS) van registrar un 17% més de seguiments a causa del risc de recaigudes i de la necessitat d’acompanyament en situació de confinament i pandèmia. També destaca l’increment d’un 15% de l’activitat assistencial dels equips d’intervenció precoç de la psicosi en el conjunt de la demarcació de Girona.

Els equips PSI (pla de serveis individualitzats), que treballen en el lloc de vida de les persones ateses, van atendre l’any passat 317 persones, més d’un 24% més que el 2019. D’aquestes, un total de 50 van ser ateses per primera vegada. El 60% del total eren persones en condició de complexitat de salut mental i, segons el diagnòstic, prop del 50% van respondre a un trastorn psicòtic. Així mateix, un 13% van necessitar ingressar a la unitat d’aguts de psiquiatria.

LA XIFRA

6.849
pacients
van ser atesos als centres de salut mental infantils i juvenils de la demarcació durant el 2020.

LA DATA

10.10.2021
Dia
Mundial de la Salut Mental. Les entitats han organitzat diversos actes arreu de la demarcació.

Programa de sensibilització

Amb el lema La salut mental en un món desigual, nombroses entitats i institucions de la demarcació de Girona recuperen el programa divulgatiu i de sensibilització ciutadana del 3 al 10 d’octubre. Entre les novetats d’aquest any destaca la participació en el programa de Mental Health Europe, amb una jornada el 8 d’octubre a càrrec de Support-Girona i Activament, centrada en l’empoderament de les persones amb un problema de salut mental vinculat a la capacitat jurídica i el dret a viure de manera independent i en la comunitat.

L’acte central del Dia Mundial se celebrarà a Blanes el 10 d’octubre, just després de la I Caminada per la Salut Mental que l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques va haver d’anul·lar l’any passat a causa de la pandèmia. En aquest marc festiu es faran els parlaments oficials i es llegirà el manifest, a càrrec de persones dels clubs socials de l’entitat. Així mateix, els diferents serveis de rehabilitació comunitària en salut mental de l’IAS faran activitats amb les persones usuàries en llocs emblemàtics de les seves poblacions per sensibilitzar la població sobre el lema del 2021. Support-Girona farà conferències sobre l’entrada en vigor de la reforma estatal i catalana de la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat, i la Fundació Drissa participarà en la jornada Benvinguts a Pagès, promovent les visites a la finca d’horticultura ecològica, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia