Societat

La calorada s’estrena amb un incendi d’alt risc a l’Ebre

El foc a la Pobla de Massaluca crema una àrea de 75 hectàrees i obliga a desallotjar un càmping a tocar del riu Matarranya

Un sinistre a Figaró, envoltat de bosc, fa témer una situació fora control

La nefasta loteria del foc va caure ahir a la Pobla de Massaluca, a la comarca de la Terra Alta, amb un incendi de risc cremant un terreny forestal, molt a prop de l’aiguabarreig dels rius Matarranya i Ebre. Els pitjors pronòstics que van motivar l’activació del nivell 3 del pla Alfa, entre ahir, dijous, i dilluns, es van confirmar poc després de les dues de la tarda, quan els Bombers de la Generalitat van rebre l’avís que s’havia vist una columna de fum en un paratge de l’espai natural conegut com els Tossals d’Almatret i Riba-roja. Al vespre els bombers van poder-lo estabilitzar però continuaven treballant-hi intensament. El balanç provisional és de 75 hectàrees cremades.

Els Agents Rurals van començar a investigar ahir mateix les causes d’aquest nou sinistre ecològic, que va començar a cremar en un punt entre l’estació de tren, a tocar del curs fluvial, i el poble, que queda uns quilòmetres a l’interior. Les flames cremaven a la proximitat de la carretera local TV-7231 que uneix el nucli de la Pobla amb l’estació.

Els Bombers de la Generalitat van enviar al lloc del sinistre 32 dotacions terrestres que van tenir el suport d’11 mitjans aeris que van poder carregar aigua al riu. El primer objectiu dels Bombers va ser que les flames no creuessin el riu i seguissin calcinant el paratge protegit dels Tossals d’Almatret.

Amb el mateix nivell de preocupació es va treballar per protegir les persones, i per aquest motiu es va ordenar el desallotjament del càmping Port Massaluca, que hi ha a les proximitats. Es tracta d’un recinte d’oci situat a la riba del Matarranya i que té com una de les atraccions la pesca dels silurs, uns peixos de grans dimensions que van ser introduïts a la conca de l’Ebre procedents de l’Europa central, ja fa anys. Al càmping hi havia una quarantena de persones.

La potència del foc i la proximitat del sinistre amb l’Aragó va fer que es treballés conjuntament amb els equips de la comunitat veïna i també del ministeri que van treballar en els flancs de l’incendi per evitar que progressés.

Alerta roja al Congost

La por que els Bombers tenen aquests dies és que hi hagi diversos focs simultanis que els obliguin a dividir efectius i perdin capacitat d’atac. Aquest temor va estar a punt de fer-se realitat ahir, quan es va rebre l’avís de fum al municipi de Figaró-Montmany, al límit entre Osona i el Vallès Oriental, en una zona coneguda com el Congost, carregada de vegetació.

L’incendi va ser molt petit, només va cremar 0,2 hectàrees, però era en una zona amb un gran potencial de foc, com ja va passar el 1994, quan un foc devastador va calcinar el 60% dels boscos del municipi. Ahir a Figaró hi van actuar 23 dotacions de bombers.

També ahir es va declarar un petit foc al terme de Santa Maria de Miralles, on ja hi va haver el gran incendi de la Baixa Segarra; un altre al municipi de Vimbodí, originat per un llamp, i un tercer a la Baronia de Rialb, que va començar de nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia