Societat

Operació de salvament per a Sant Maurici

El Centre Excursionista de Banyoles lidera un projecte de consolidació de l’ermita adossada a la Torre dels Calç de Pujarnol, del segle XI

A més de recuperar-la volen fer-hi activitats obertes al públic en general

El Centre Excursionista de Banyoles (CEB) ha començat a treballar en la recuperació de l’ermita de Sant Maurici de Calç de Pujarnol (Porqueres) un temple romànic imponent, tot i les seves dimensions modestes. “Està en molt mal estat”, afirma Rafel Cuenca, responsable de la secció de veterans del CEB, que n’ha assumit la feina. “Si tardem un any més, no hi som a temps”, hi afegeix. La intenció del grup de voluntaris és netejar l’entorn, consolidar l’edifici i adequar-lo per fer-hi algunes activitats obertes al públic en general. Per treballar-hi han hagut de demanar la cessió de l’edifici al Bisbat (propietari de l’ermita) i pensen sol·licitar-ne la cessió d’ús temporal perquè puguin cuidar-se de fer-ne el manteniment i la programació d’activitats.

En una primera fase de neteja de l’entorn i de l’interior hi participen només voluntaris, però quan s’abordi la consolidació arquitectònica es recorrerà a professionals. En aquests moments, l’arquitecte tècnic Tomàs Teixidor i Masgrau està elaborant el projecte de reconstrucció, a partir del qual es disposarà d’un pressupost d’obres. Aquestes s’encarregaran a Construccions Nando Padilla. Per finançar-ho, preveuen que la Diputació i altres administracions els donin un cop de mà.

Sant Maurici de Calç, esmentada ja a principis del segle XI, està adossada a una masia fortificada, de propietat privada, la Torre dels Calç. Entre els dos edificis hi ha l’antiga rectoria. El temple és de planta rectangular i té un campanar d’espadanya. Pel CEB, l’element que li atorga més personalitat és una galeria de finestres obertes als murs laterals i l’absis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia