Societat

Arnes regula la zona de bany del riu Estrets i al Toll del Vidre per evitar la massificació

L’aparcament regulat s’ha omplert al migdia i alguns vehicles han aparcat al camí, tot i la prohibició

L’Ajuntament d’Arnes (Terra Alta) ha començat a regular l’accés a la zona de bany i espais naturals del riu Estrets i al Toll del Vidre per evitar la massificació d’aquest entorn del Parc Natural dels Ports, després de les aglomeracions viscudes durant la setmana santa i l’estiu passats.

Un agent cívic ha informat aquest dissabte els conductors que a partir de dimecres vinent hauran de pagar una taxa per aparcar-hi. La majoria dels visitants han vist amb bons ulls la regulació: “Ens sembla molt correcta la mesura”, ha afirmat en Carles Vilaplana.

Cap a les dotze d’aquest migdia, l’aparcament ja estava ple, amb gairebé una trentena de vehicles. Tot i la prohibició d’aparcar al llarg del camí, alguns conductors han decidit fer-ho.

Arnes és el primer municipi de la Terra Alta i de l’interior de les Terres de l’Ebre que engega una prova pilot per regular l’accés a la zona de bany del riu Estrets i al Toll del Vidre. La regulació es va posar en marxa dijous i s’allargarà fins al 15 de setembre.

Així, a partir de dimecres vinent, l’Ajuntament començarà a cobrar una taxa als visitants que vulguin aparcar i accedir en aquesta àrea del Parc Natural dels Ports.

En concret, els turismes hauran d’abonar cinc euros, deu les autocaravanes i dos les motos. Hi estaran exempts els veïns del municipi i pel que fa a les persones que s’allotgin, mengin o hi comprin tindran una bonificació del 50%.

Els aparcaments dels dos espais tindran una capacitat màxima d’entre 30 i 35 places i, un cop s’omplin, no es permetrà l’entrada de més vehicles.

“És un lloc molt massificat, que mai s’havia controlat; i molta gent no el cuidava, deixava la brossa, maltractava la zona”, ha assenyalat l’alcalde d’Arnes, Joaquim Miralles.

“No regulem per prohibir sinó perquè sigui un espai més agradable del que ha estat fins ara”, ha afegit el batlle. A més, Miralles ha subratllat que amb les bonificacions que es faran des dels establiments i allotjaments de la població es vol potenciar el comerç local.

Aparcament ple en poques hores

Aquest dissabte, un agent cívic ha informat els conductors de la nova regulació i ha regulat l’entrada dels vehicles a l’aparcament habilitat.

Cap a les dotze d’aquest migdia, gairebé una trentena de cotxes ja havien accedit a la zona. Llavors, en Joan Cuadern, encarregat de la vigilància, ha decidit tancar l’espai.

“Em sap greu perquè si han vingut fins aquí és perquè es volen banyar, però tothom ha d’entendre que estem en un parc natural i per damunt de tot s’ha de respectar; crec que a partir d’ara vindran amb més calma o aniran a altres llocs encara per regular, els quals estan menys massificats”, ha dit l’agent cívic. Ell confia que els visitants es conscienciaran i acceptaran de bon grat la regulació d’aquest paratge.

A favor i en contra de la mesura

La majoria dels visitants han vist amb bons ulls la mesura i consideren que és necessària per evitar la massificació d’aquesta zona de bany. Un exemple és la Sònia Sada, veïna de Sabadell, que ha vingut a passar el cap de setmana a casa d’uns familiars al municipi veí de Beseit.

“Em sembla correcte i més en aquests temps; som usuaris habituals, sempre hem tingut problemes per accedir i aparcar, entenem que hauria d’anar de la mà d’una millora de l’espai per fer-lo més accessible, ja que ens ha costat aparcar”, ha explicat.

Comparteix parer la Laia, que acompanyada de la seva família, està allotjada en un establiment d’Arnes durant tot el cap de setmana. “Ens ho han comentat a l’hotel i ens sembla bé que es regulin aquestes zones, perquè a vegades es massifiquen”, ha opinat.

En canvi, l’Anna ha estat una de les conductores que s’ha trobat que no podia accedir a la zona de bany pel fet que l’aparcament estava complet. “Em sembla molt bé que estigui regulat, però crec que hi hauria d’haver informació a través d’un web per saber si està ple per evitar venir fins aquí”, s’ha queixat la veïna de l’Hospitalet de Llobregat.

En Gerard, veí de Rubí, però estiuejant de “tota la vida” d’Arnes, també ha hagut de recular. Amb el seu grup d’amics han decidit resignats tornar més d’hora aquest diumenge. Amb tot, s’ha mostrat sorprès per la regulació: “Es pot regular d’una altra manera, no cal pagar, cada vegada ens estan traient més coses”, ha lamentat el jove.

La prova pilot pren com a referència altres zones de Catalunya, com ara el delta de l’Ebre, on recentment s’ha regulat l’accés a la barra, i també àrees de la Franja, concretament, la regulació de la zona del Parrissal al municipi de Beseit. L’alcalde Joaquim Miralles ha explicat que han estat buscant una solució a la massificació durant un any.

Miralles ha recordat que la situació es va tornar particularment insostenible durant l’estiu i la setmana santa passats amb aglomeració de vehicles a banda i banda dels camins de terra, sobretot quan els cotxes vam impedir l’accés d’un vehicle de bombers i una ambulància que anaven a socórrer una persona que havia patit un accident a la zona.

“L’estiu passat hi aparcaven al voltant de 80 0 90 vehicles mal estacionats, vam tenir una emergència i va ser una mica caòtic; per això vam prendre la decisió de regular l’espai”, ha comentat. A banda dels dos agents cívics contractats, els Mossos d’Esquadra i Agents Rurals també s’han compromès a fer acte de presència per donar suport a aquesta regulació, segons ha apuntat l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia