Societat

Entitats de Girona demanen més suport pel dol perinatal

Dones Republicanes i Bressols reclamen un espai “de confort” al cementiri per a famílies que han perdut infants en gestació o fins als 28 dies de vida

Insten el consistori a fer un acte el 15 d’octubre

Entitats de Girona demanen més suport i més visibilitat del dol perinatal, gestacional i neonatal a la ciutat. Per això, Dones Republicanes i Bressols del Servei de Suport al Dol de Girona reclamen a l’Ajuntament que habiliti un espai públic “de suport i confort” al cementiri municipal per a les famílies que han patit la mort d’un ésser estimat.

La moció de les dues entitats es debatrà en el ple municipal de dilluns, que encara serà telemàtic. En una compareixença a la sala Miquel Diumé de l’ajuntament de Girona, les entitats proponents van explicar que la mort gestacional són aquelles pèrdues que es donen les primeres 22 setmanes de gestació i que la mort perinatal és aquella que es produeix “a partir de les 22 setmanes de gestació o amb un pes superior als 500 grams i fins a la primera setmana de vida”. I finalment, la mort neonatal és la pèrdua “de nounats que moren abans d’arribar als 28 dies de vida”.

Tot i no formar part del registre municipal d’entitats, l’associació de dol per interrupció d’embaràs A Contracor també ha promogut la moció de dilluns. La psicòloga perinatal Maria Sàbat, de l’entitat, va explicar ahir que el dol és “un procés íntim però alhora social” i que cal que la societat “ofereixi espais dignes per elaborar-lo”.

A banda de l’espai al cementiri, el text també demana que l’Ajuntament commemori a la ciutat el 15 d’octubre, que ja és el Dia Mundial de la Mort Gestacional i Neonatal, “amb una cerimònia de record religiosament neutral d’aquests infants”.

La moció ja es va aprovar a Sant Gregori, on l’Ajuntament treballa per habilitar un espai de confort per a les famílies. Res fa pensar que la moció no s’aprovi a Girona.

LA XIFRA

10
anys
fa que es va crear a Girona el projecte Bressols del Servei de Suport al Dol per acompanyar les famílies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia