Societat

Les residències relaxen mesures però temen per una explosió dels contagis

Salut permet als familiars vacunats accedir a les habitacions dels residents i el contacte físic

La patronal tem pel rebrot i demana cribratges al personal

Salut ha fet canvis en el protocol de les residències per flexibilitzar les mesures anti-Covid en aquells centres on la vacunació supera el 85%. Des del 22 de juny que la nova normativa permet l’accés d’un familiar a les habitacions dels residents on fins ara per prevenció hi tenien l’accés prohibit. “S’ha fet un pas de gegant, enmig de l’emoció de veure les famílies abraçades, però estem espantats per les dades i l’alt índex de rebrot”, indicava la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, que no amagava el neguit que li traslladen des dels centres residencials davant una cinquena onada que pugui fer disparar els contagis. “La por és que ens facin anar enrere ara que teníem la normalitat a tocar”, reconeix Pascual en un moment en què la variant delta del virus ha fet disparar la propagació del virus a la població, sobretot entre els més joves. Segons dades d’ACRA, de les 55.000 persones usuàries de les residències s’han detectat 16 nous casos positius de persones vacunades. “És molt poc, però una explosió de contagis ens posa en alerta”, diu Pascual en un moment en què els familiars poden accedir sense limitacions de visites i fer sortides amb els residents.

Per evitar riscos, la presidenta d’ACRA manté que demanaran que es torni a fer el cribratge al personal, de manera preventiva, que es va deixar de fer quan el nombre de contagis va davallar amb la vacunació.

La directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat, Montserrat Vilella, reconeixia, en declaracions a Catalunya Informació, que es manté l’alerta per l’augment de contagis entre els treballadors de residències, després de detectar-se 91 positius les últimes setmanes, i hi va afegir que s’ha d’afavorir que tinguin la pauta completa. Segons va dir, per ara no es plantegen canvis en el protocol.

La nova normativa permet als familiars, sempre que acreditin que tenen la pauta completa de la vacuna, fer tantes visites com vulguin i sense control d’accés. A l’interior dels centres es recomana anar amb mascaretes quirúrgiques i rentar-se les mans ara que es permet el contacte físic. Si la trobada es fa a l’aire lliure es podran treure la mascareta. Els voluntaris també poden tornar a accedir-hi per fer les activitats a les residències sempre que estiguin vacunats.

No tothom compleix

Des de la coordinadora de familiars de residències 5+1, María José Carcelén, assegura que hi ha centres que només deixen mitja hora per a les visites. “És casa seva i estan vacunats, però no poden sortir”, lamenta Carcelén, que assegura que cada centre “fa el que vol per aplicar el protocol ” segons el personal i la seva capacitat.

LA FRASE

S’ha fet un pas de gegant, emocionats per les abraçades però espantats per l’alt índex de rebrot
Cinta Pascual
presidenta de la patronal acra

LA XIFRA

55.000
són els usuaris de les residències en què s’han registrat 18 casos de persones positives vacunades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia