Societat

Mor Xavier Sagristà, xef amb estrella del Castell de Peralada

El reconegut cuiner va tenir protagonisme en els primers èxits d’El Bulli i, després, va coronar-se al Mas Pau

Xavier Sagristà va fer-se cuiner gairebé per accident. Ell mateix ho explicava així en una entrevista publicada en aquest diari l’abril del 2018. “Abans d’anar al servei militar vaig anar a parar a Menorca, per fer quatre calerons perquè la intenció era anar a voltar món. Vaig entrar fregant plats al Mínim’s, en al·legoria del Maxim’s, i en poc temps em van passar a freds i després, quan va plegar el que portava la graella, la vaig agafar jo.”

Aquells inicis en una brasa menorquina van ser el punt de partida d’una llarga, i reconeguda, carrera gastronòmica. Xavier Sagristà i el seu inseparable Toni Gerez (cap de sala i sommelier) van coincidir a El Bulli de Juli Soler i Ferran Adrià i van participar d’aquell agosarat projecte que amb els anys va convertir la cala Montjoi en el racó culinari més prestigiós del món.

Sagristà, mort ahir als 64 anys víctima d’una malaltia, explicava que a El Bulli va veure la llum de l’alta cuina.

El 1994, el xef i Toni Gerez canvien Montjoi per Avinyonet de Puigventós i posen en marxa el projecte de Mas Pau. Allà van aconseguir una estrella Michelin i van donar mostres del seu bon saber i del bon tracte amb la cuina tradicional empordanesa. Acabada l’etapa Mas Pau, no els van faltar ofertes. Peralada els va fer el pes.

“Que la inspiració t’agafi treballant”, deia Sagristà, etern defensor de l’excel·lència: “La nostra cuina és la de realçar el producte.”

LA FRASE

La inspiració surt de barrejar el que vaig aprendre a El Bulli amb la meva imaginació
Xavier Sagristà
Cuiner (1957-2021)

LA XIFRA

23
anys defensant estrelles. Sagristà va conservar l’estrella de Mas Pau 19 anys i Peralada la té des del 2017.

Un duet d’èxit

Xavier Sagristà (Barcelona, 1957) i Toni Gerez (Llançà, 1963) formaven un tàndem gastronòmic d’èxit. Després d’haver compartit feina deu anys a El Bulli, van agafar el Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós el 1995 i en poc més d’un any van aconseguir una estrella Michelin que van conservar dinou anys. Van tancar aquell projecte per desavinences amb la propietat i els va sortir la possibilitat de tornar a brillar al Castell de Peralada. Amb un any i quatre mesos en van tenir prou per aconseguir una estrella Michelin oferint una innovadora cuina de la memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona