Societat

El jutge de Sabadell torna a reobrir el cas d’Helena Jubany i demana analitzar el disc dur de l’ordinador de la víctima

Segons la fiscalia, les converses d’un xat podrien “dirigir la investigació” cap al presumpte culpable

El jutjat de primera instància número 2 de Sabadell ha tornat a reobrir la causa per la mort d’Helena Jubany, la bibliotecària de Mataró assassinada a la cocapital vallesana fa dues dècades.

El cas es va arxivar el 2005 i, tot i reobrir-se l’any passat, l’Audiència de Barcelona el va tornar a tancar a principis de març. Ara, però, s’haurien trobat noves proves que justifiquen que es continuï investigant.

En un auto d’aquest dimarts, el jutjat de Sabadell demana analitzar el disc dur de l’ordinador de la víctima, on hi hauria converses amb una tercera persona els mesos anteriors al crim. Segons la fiscalia, el seu contingut podria “dirigir la investigació” cap al presumpte responsable de la mort d’Helena Jubany.

En aquestes converses, Jubany explica que una persona l’està assetjant. Hi ha un noi, diu, que la “persegueix” per tot arreu i que “sap coses” sobre la seva intimitat. La mateixa Jubany també explica que sospita que aquesta persona podria estar darrere els anònims que va rebre abans del crim, amb aliments enverinats.

Sobre la identitat de l’assetjador, Jubany només revela al seu interlocutor una dada: “Un dels clients de la biblioteca m’ha dit que és professor d’enginyeria, o alguna cosa així”. Les converses són del mes de setembre de 2001, tres mesos abans que la jove fos llançada des del terrat d’un bloc de pisos on també vivien dos amics seus, i que ja van ser investigats.

Segons el jutge de Sabadell que porta el cas, no hi ha “cap dubte” que el contingut del disc dur és un nou element de prova que no es va tenir en compte durant la instrucció inicial. A més, considera que la prova és “rellevant” i que no va ser analitzada a fons ni per l’acusació ni per la policia.

La informació del disc dur, entén el jutge, podria “posar llum” als dies i setmanes previs al crim. “No es pot descartar que en alguna conversa es fes referència a les persones o llocs als quals l’Helena hagués anat el matí de la seva desaparició”, recita l’auto de reobertura del cas de la bibliotecària.

Donat que la persona que hauria assetjat Jubany les setmanes prèvies al crim no ha estat encara identificada, el jutge evita tornar a investigar, almenys de moment, qui va ser el principal sospitós de la investigació fins al moment, Santi Laiglesia. Serà l’anàlisi del disc dur el que determini la possible ‘nova’ vinculació de l’home amb l’assassinat de la noia.

La família celebra la reobertura de la investigació

La família de la bibliotecària de Mataró Helena Jubany, assassinada fa vint anys, ha celebrat que un jutjat de Sabadell hagi decidit reobrir la investigació perquè s’analitzi l’ordinador de la víctima. “Mai ens hem rendit en la petició de justícia i investigació en el cas de l’Helena i mai ens rendirem”, ha afirmat en un comunicat.

La nova reobertura arriba després d’una petició de la mateixa família presentada el 14 d’abril. Amb tot, els familiars de Jubany expressen “la por que, un altre cop, no es posin tot els mitjans a l’abast per obtenir totes les proves possibles i esgotar totes les pistes que estan a disposició de la policia i el jutjat”. És la tercera vegada que s’obre el cas després dels arxius del 2005 i del març d’aquest any.

En aquest sentit, els familiars lamenten que la decisió coneguda avui “denega la majoria de declaracions i diligències” sol·licitades per ells i “se centra exclusivament en l’anàlisi d’un disc dur que fa mesos que havíem posat a disposició de la Policia Judicial”.

És per això que han demanat a tots els actors implicats en la investigació –jutjat, fiscalia i policia– que “aquesta vegada arribin fins al final i no descartin cap via ni cap eina que ens pugui portar a fer justícia en el cas de l’Helena”. La família manté “l’esperança que aquesta vegada serà així”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia