Societat

Mèxic

La violència contra les dones

Ciència per aturar la xacra del feminicidi

El govern de Ciutat de Mèxic crea un banc amb ADN d’agressors sexuals sentenciats

Estarà operatiu a l’agost i forma part d’un pla per erradicar la violència masclista

El govern de Ciutat de Mèxic ha creat un banc amb la informació genètica d’agressors sexuals amb el qual pretén fer front a l’onada de violència contra les dones a la capital. La cap del govern de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, i la fiscal general, Ernestina Godoy, van presentar la setmana passada els avenços d’aquest ambiciós projecte, que estarà operatiu a partir del mes d’agost i s’afegeix a una sèrie d’eines i accions governamentals, van dir, encaminades a erradicar la violència contra les dones. Aquest banc d’ADN és el primer al país, on cada dia moren assassinades més de deu dones.

L’objectiu de la innovadora iniciativa, segons s’ha anat perfilant des del 2019, és recollir perfils genètics de persones acusades, processades i sentenciades per delictes com ara feminicidi, violació, segrest, tràfic de persones, estupre i turisme sexual, les quals en moltes ocasions reincideixen. I és que la taxa d’impunitat per violència sexual a Mèxic supera el 95%. El registre també disposarà de la informació dels policies de la ciutat i de funcionaris vinculats al gabinet de seguretat i al gabinet de la prefectura de govern, així com mostres aportades voluntàriament per persones que treballen en seguretat privada i víctimes o qualsevol persona d’interès, segons consideri oportú la fiscalia. “L’objectiu és que hi hagi una prova científica relacionada amb una agressió sexual i que no hi hagi impunitat”, va assenyalar Sheinbaum. Per això, la fiscalia podria prendre una mostra de saliva, sang o pell dels agressors sentenciats. La fiscal general, Ernestina Godoy, va destacar que la creació d’aquest registre, que forma part del pla d’acció immediata d’atenció a la violència contra les dones, després de l’activació aquell mateix any de l’alerta per violència de gènere a causa de l’alt nivell de feminicidis que viu Ciutat de Mèxic, permetrà afinar les investigacions i, en el futur, encreuar la informació amb bases de dades genètiques creades en altres estats. Segons l’informe presentat per les autoritats la setmana passada, el març del 2021 el nombre de feminicidis a la capital va augmentar en un 85,7% respecte al març de l’any passat, ja que van passar de set a tretze. A més, el nombre de violacions també va augmentar en un 40,4%, ja que el març d’aquest any se’n van registrar 205 i el mateix període del 2020 en van ser 146. Segons van denunciar la setmana passada associacions feministes i diputades de l’oposició, el març d’aquest any va ser el més violent per a les dones a tot Mèxic des que el secretariat executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública va iniciar el registre per gènere, el 2015. El secretariat va reconèixer 267 dones com a presumptes víctimes d’homicidi dolós, una xifra rècord, a més de 95 més com a presumptes víctimes de feminicidi, com classifiquen les fiscalies els assassinats per raons de gènere o violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Societat Cercle Calongí celebra el seu centenari

CALONGE i ST. ANTONI

La sequera afecta 66.500 hectàrees de boscos, el doble que les del 2022

BRUNYOLA
enogastronomia

Els millors vermuts semidolç i semisec del món són de Lleida

Lleida

Girona fa un pas més per eliminar la simbologia franquista de la via pública

GIRONA
societat

El Fons Català de Cooperació explora vies de finançament europeu al Senegal

Barcelona

Els Mossos van suspendre un any un agent per col·laborar amb Vox

GIRONA

Recapten 1.063 euros per a recerca sobre la malaltia de la hipomagnesèmia familiar

CASTELLBISBAL

Més recursos a les ADF del Vallès pel risc d’incendis provocats per la sequera

Terrassa
enogastronomia

IV Ruta Gastronòmica DO Penedès a Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú