Societat

Medi Ambient

La tieta Tereseta t’ho explica

L’Ajuntament de Porqueres fa servir un vídeo amb un personatge còmic per aclarir als veïns les categories que té el nou rebut de les escombraries

Per primer cop, en aquest municipi pagues més si no selecciones

Un cop consolidada la recollida d’escombraries porta a porta, l’Ajuntament de Porqueres estableix aquest any per primer cop una tarificació variable de la taxa d’aquest servei, segons quina hagi estat la quantitat aportada en orgànica i envasos. Com que, a diferència dels rebuts tradicionals, a partir d’ara s’hi preveuen molts trams, el consistori s’ha vist obligat a obrir una campanya informativa aclaridora que, a més dels canals convencionals, fa servir un vídeo entre didàctic i còmic interpretat per una actriu i el regidor de Medi Ambient.

Es pot veure a les xarxes socials del consistori. El personatge femení és la tieta Tereseta, una dona inequívocament inspirada en les famoses Teresines de TV3 que ja és força coneguda a la comarca, interpretat per Tere Solà. El regidor, Jordi Burch, fa el que pot en el rol d’actor. L’escena, d’uns 13 minuts, passa en una cuina on hi ha assegut el regidor, precisament fullejant el butlletí municipal on s’informa del tema. De cop i volta, truquen i entra la Tereseta (vestit de flors, jerseiet blanc posat a les espatlles, bossa i mascareta rosa) amb el rebut de les escombraries a la mà, –“Hola, rei!” “Hola, tieta!”– i planteja el dubte que té sobre el fraccionament del rebut, repartit en una primera quota del 60% i una de 40 % que es passarà a cobrar a la tardor. A partir de les seves preguntes el regidor va informant: si diposites orgànica més de 78 cops a l’any i els envasos, més de 20 vegades i, a més, fas servir un compostador a casa, estàs en el tram 1 de 130 euros. Aquesta és la quantitat que es va pagar l’any passat. En aquesta categoria o tram també s’hi inclouen els habitatges amb una sola persona i els que estan buits. A mesura que les aportacions de selectiva baixen, la taxa augmenta fins als 230 euros anuals, que és el que correspon al tram 6, dedicat als domicilis que no arriben a les 12 aportacions anuals d’orgànica ni a les 20 d’envasos. “Hi ha entre 180 i 200 llars que encara no ho fan”, diu Burch. “Doncs que paguin més!”, conclou la Tereseta, que no para d’elogiar la feina de l’Ajuntament i dels veïns que col·laboren, gràcies als quals la recollida selectiva ha arribat al 80% del total, el que ha suposat un estalvi de 1.000 tones de residus entrats a l’abocador comarcal en un any. Com que la dona planteja la possibilitat que perdi el compte dels cops que diposita orgànica i envasos, el regidor aprofita per anunciar que d’aquí a poc s’enviarà una carta explicant en quin punt es troben i que, a finals d’any, compten engegar una aplicació de mòbil on es registrin aquesta i altres dades referides a la recollida d’escombraries.

Fora de càmera, Burch explica a aquest diari que es va decidir fer el vídeo –produït per Banyoles TV– per arribar sobretot a la gent gran, possiblement el segment de població al qual pot costar més habituar-se al canvi i que pot ser més receptiu al personatge de la Tereseta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia