Societat

Stella, en ascens

La pandèmia propulsa l’eurocomissària de Salut a la primera línia política

Quan Stella Kyriakides va trepitjar per primera vegada la Comissió Europea (CE) com a nova responsable de Salut no s’imaginava, ni de lluny, que acabaria estant en primera línia de l’executiu. La xipriota de 65 anys assumia una cartera buida de competències i amb poc atractiu mediàtic. Era l’1 de desembre del 2019. En només tres mesos, entraria a l’ull de l’huracà de la pandèmia del segle que la propulsaria com a una nova figura política inesperada a Brussel·les.

De caràcter afable, eficient i empàtica, Kyriakides és una activista pels drets dels pacients que havia arribat a la capital europea des de la petita illa de Xipre per avançar en el pla europeu contra el càncer, malaltia que ha patit en pròpia carn. Però la democratacristiana es trobaria un altre monstre pel camí: la Covid-19.

“Ho ha fet bé i no era gens fàcil”, assegura l’analista en polítiques sanitàries de l’European Policy Center, Simona Guagliardo. La xipriota s’ha encoratjat enfront de l’adversitat gràcies a la seva “experiència i coneixement” dels drets del pacient. “Està molt compromesa amb la salut”, diu Guagliardo.

Psicòloga de professió, Kyriakides ha mantingut una actitud calmada i pedagògica en els moments més crítics de l’emergència sanitària. Una reacció que no li ha impedit ser contundent quan tocava, tot i esquivar l’enfrontament directe amb els estats, que tenien la paella pel mànec.

“Ha respost a la crisi sense perdre de vista les prioritats prèvies”, hi afegeix Guagliardo, remarcant que ha continuat treballant en la lluita contra el càncer, la digitalització del sector sanitari i la seguretat alimentària. Una feina molt menys visible comparada amb la gestió de la Covid-19. De fet, és el virus el que l’ha posada en primera plana.

Mentre el seu antecessor, el lituà Vytenis Andriukaikis, amb prou feines era conegut a la bombolla europea, Kyriakides ja és una de les eurocomissàries més destacades a Brussel·les. En l’últim any, ha aparegut més en els mitjans que alguns veterans, com ara l’holandès Frans Timmermans. La xipriota encara tindria més visibilitat si no fos per l’afany de protagonisme constant de la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, sempre disposada a sabotejar els seus comissaris amb vídeos enllaunats que penja a les xarxes socials cada cop que ells fan una compareixença davant la premsa. Tampoc els deu fer gaire gràcia a alguns companys que Kyriakides, contra tot pronòstic, hagi entrat en el disputat radar mediàtic europeu. Curiosament, no la van convidar a l’última roda de premsa sobre el passaport sanitari i les vacunes.

Agradi o no, la xipriota s’ha fet un lloc en la cúpula dirigent de l’executiu comunitari, en què normalment brillen personatges arribats de les grans capitals o que gestionen carteres importants per a l’economia. De sobte, Brussel·les s’adona que els diners no ho són tot per al projecte europeu. La gestió sanitària també pot ser un valor afegit per a la UE, com demostra l’ascens de Kyriakides.

El perfil Stella Kyriakides Nascuda a Nicòsia el 1956, és psicòloga de professió. Arran d’un càncer de mama, es va convertir en activista pels drets dels pacients impulsant una de les primeres associacions d’aquest tipus al país. D’allà va fer el salt a la política, el 2006, amb els democratacristians i després, a la presidència de l’Assemblea del Consell d’Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia