Salut

Més del 60% de les UCI estan ocupades per la Covid

Can Ruti triplica el nombre de llits de crítics amb un edifici annex que entra avui en funcionament

Salut vol mantenir les restriccions actuals més enllà del dia 7 de febrer per reduir els contagis

Tot i que el nombre de nous contagis està baixant lentament, amb una velocitat de transmissió per sota de l’1, els hospitals es troben ara amb un pic de pressió assistencial més alt que en la segona onada de la pandèmia i l’efecte es manifesta amb tota la cruesa en les unitats de cures intensives (UCI), que, amb 730 ingressats, ja tenen més del 60% dels llits ocupats per malalts de Covid-19. Així ho va explicar ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que es va mostrar a favor de mantenir les mesures restrictives actuals més enllà del 7 de febrer, quan s’han de revisar. “Fa dies que vam arribar al que hauria de ser el pic epidèmic, però el ritme d’ingressos a les UCI ha persistit i ha arribat a un nivell que compromet de manera significativa l’activitat no Covid”, va assenyalar. La previsió de Salut és que d’aquí a uns dies s’arribi al màxim i després s’experimenti un alliberament de llits de crítics de malalts de Covid.

Per fer front a la pressió assistencial, la Generalitat ha previst cinc nous espais hospitalaris polivalents. El primer, el de Bellvitge, va obrir dimarts passat, i avui ho farà el segon, a l’hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona. Es tracta d’un edifici annex de 4.277 metres quadrats que s’ha construït en quatre mesos, amb una inversió de 18,7 milions d’euros. El Trias i Pujol és un hospital amb760 llits convencionals i 50 de crítics. El nou annex, connectat de manera directa amb l’UCI de l’hospital, permetrà triplicar l’actual nombre de llits de crítics. L’edifici té tres plantes. La primera, la que s’obre avui, disposa de 40 llits per a malalts de Covid en estat crític. La segona, també amb 40 llits, entrarà en funcionament aquest febrer, i la tercera, amb 20 llits, a l’abril.

Quan passi la pandèmia, aquests 20 llits continuaran sent per a pacients crítics, mentre que la resta seran polivalents, en funció de les necessitats. El nou edifici servirà per agrupar els crítics de Covid-19 que ara estan a l’UCI modular que es va construir de manera provisional a l’abril. “Es tracta d’un edifici que s’integrarà en el conjunt de tot l’hospital i donarà més confort i seguretat tant als professionals com als pacients del centre. Un espai que es quedarà permanentment en el sistema sanitari en una zona que requeria un creixement”, va explicar la directora de l’àrea d’Organitzacions i Professionals del Servei Català de la Salut, Sara Manjón.

El Trias i Pujol és referència per a 1,2 milions d’habitants. Es coordina amb els hospitals del Maresme i Girona en un dels eixos que està sent més colpejat per la pandèmia. Un dels hospitals de la zona que està patint especialment és el de Mataró, que té 230 pacients hospitalitzats per Covid-19, 14 dels quals estan a l’UCI. Té 34 ingressats més per aquest motiu que el Trias i Pujol –tot i que en aquest segon centre el nombre de pacients ingressats a l’UCI és més alt, amb 54 en total–. La situació de saturació es podria pal·liar amb trasllats a Can Ruti, però també al Trueta (Girona), al Santa Caterina (Salt) o a Calella-Blanes.

Arriben vacunes avui

Salut preveu que avui arribin 65.520 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech i 8.000 de Moderna. Ramentol va mostrar confiança pel que fa a la represa de la campanya de vacunació, “que fa unes setmanes que està molt afectada per la disminució del nombre de dosis que han arribat respecte a les compromeses”, va assenyalar. La reducció del nombre de dosis rebudes ha obligat a posar la segona injecció i a postergar l’aplicació de la primera a noves persones.

El secretari general de Salut es va referir també a l’alarma que ha sorgit en algunes ciutats i escoles amb relació a un possible creixement del nombre de contagis entre els infants. “Aquesta percepció ens ha arribat; hem mirat les dades i de moment no detectem cap canvi significatiu en els patrons de contagi entre la població infantil”, va explicar. Ahir es mantenia confinat un 3,5% de l’alumnat.

LES XIFRES

100
llits
de crítics tindrà el nou espai annex, que s’afegeixen als 50 llits que té l’UCI del Germans Trias i Pujol.
18,7
milions
d’euros ha costat el nou hospital satèl·lit, que s’ha construït en quatre mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia