Societat

Alerta davant del temporal de neu i vent d’avui i demà

Prohibit el trànsit de camions de gran tonatge fins dilluns a la matinada

El Meteocat i Protecció Civil preveuen nevades a cotes baixes gairebé a tot Catalunya i demanen màxima precaució

Màxima alerta a tot Catalunya pel temporal de neu, vent i fort onatge que va començar anit al sud del país i que durant aquesta matinada s’haurà estès fins al nord, amb nevades a cotes baixes, gairebé arran de mar i gruixos de neu importants a les Terres de l’Ebre, interior d’Osona, Ripollès i la serralada Transversal, on es podran superar els 30 cm. En alguns punts del Bages i l’Anoia el gruix pot arribar als 15 cm i a la resta del territori serà variable.

El temporal, que amainarà demà al migdia, el provoca l’arribada d’una pertorbació –batejada com a Filomena pel servei meteorològic espanyol– que, juntament amb la massa d’aire fred que continua ancorada a bona part de l’Europa Occidental des de fa dies, provocarà l’extens episodi de neu i vent, amb fort onatge, de fins a cinc metres d’alçada, sobretot al litoral sud. Ja s’ha advertit de nous danys a la ja malmesa, pels temporals de l’any passat, Barra del Trabucador del delta de l’Ebre.

La previsió del Meteocat és que, a la zona de la costa, la neu doni pas a la pluja a partir de mig matí d’avui, tot i que no es descarta que, puntualment, pugui mantenir-se la nevada al voltant dels 200 metres, sobretot al sud. Pel que fa a diumenge, la cota de neu pujaria a 400 metres i la neu es concentraria sobretot a les Terres de l’Ebre i a la serralada Transversal, on podrien acumular-se 10 cm més de gruix a la neu caiguda.

Tot i aquestes previsions, ahir al vespre encara hi havia importants diferències entre els diversos models, i mentre que alguns apostaven, per exemple, per poca neu al litoral central i al nord-est, d’altres indicaven que s’hi veuria nevar força.

Protecció Civil va activar ahir els plans Neucat, Ventcat i Inuncat i l’alerta del Pla Especial d’Emergències, i va demanar màxima precaució, tot i tenir present que, a causa de les restriccions per la Covid, la mobilitat serà reduïda. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper va fer una crida a moure’s al mínim imprescindible: “El consell és no sortir i fer només moviments inajornables. Tots ens hem de quedar a casa.”

Davant d’aquesta situació, el Servei Català de Trànsit va prohibir el trànsit de camions de més de 7,5 tones entre les set de la tarda d’ahir i les sis de la matinada de dilluns.

El temporal va deixar-se sentir ahir ja amb força a indrets del País Valencià i de l’interior de la Península, com ara a Castella i a la Manxa, amb nevades destacades a ciutats com Toledo o Madrid. Al País Valencià, les comarques muntanyenques del nord, està previst que pugui rebre un bon gruix de neu entre avui i demà.

L’any 2020, el més càlid registrat mai a Europa

m.r

L’any 2020 ha estat el més càlid registrat mai a Europa, amb una temperatura 0,4 °C més alta de mitjana que l’any 2019, segons un informe fet públic ahir pel Copernicus Climate Change Service, de la Unió Europea. A nivell mundial, l’any que hem deixat enrere s’ha igualat amb el 2016 com el més càlid registrat mai, amb 0,6 °C de temperatura mitjana més alta que el període de referència estàndard 1981-2010, i al voltant d’1,25 °C per sobre del període preindustrial 1850-1900.

Aquestes dades col·loquen el 2020 en el sisè d’una sèrie d’anys excepcionalment càlids a partir del 2015 i la dècada que acabem de deixar enrere, entre el 2011 i el 2020, com la més càlida registrada mai des que es fan mesuraments arreu del món.

La desviació de temperatura anual més gran respecte a la mitjana de 1981-2010 es va concentrar a l’Àrtic i al nord de Sibèria, arribant a superar els 6 °C per sobre de la mitjana. Sibèria Occidental va experimentar un hivern i una primavera excepcionalment càlids, un patró també vist durant l’estiu i la tardor a l’Àrtic siberià i a gran part de l’oceà Àrtic. A més, la temporada d’incendis forestals va ser inusualment activa en aquesta regió.

En general, l’hemisferi nord va experimentar temperatures per sobre de la mitjana durant l’any. A l’hemisferi sud, en canvi, van estar per sota de la mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia