Salut

“Avançar sense complir els criteris seria un error greu”

L’increment de la Rt es consolida i es tem que la pandèmia torni a entrar en creixement abans del Nadal

Vergés ja no és tan contundent sobre el canvi de fase, que s’haurà d’aclarir al Procicat

“Lamentablement, és una tendència.” El creixement de la taxa de reproducció de la pandèmia experimentat dimecres no era casual, sinó l’efecte de la relaxació de les mesures, que s’ha començat a percebre abans del previst. Amb el nou augment d’ahir, la velocitat dels contagis (0,89) ja és a una centèsima del llindar que impediria avançar de fase. Els experts temen que Salut els ignori i continuï amb la desescalada.

“El canvi de tendència és un fet i no podem saber si s’aturarà per sota d’1. De fet, pot ser que estigui per sobre abans del Nadal. Per tant, la recomanació és seguir el que diu el pla de desescalada i, si no complim els requisits, no hem de canviar d’etapa. Fer-ho seria cometre un error gravíssim”, explica Daniel López Codina des del Biocom-SC de la UPC. “Si el creixement es dispara, els danys encara seran més grans”, hi afegeix el físic. El 23-N, Salut va reobrir la restauració sense que els indicadors de contagis, la Rt i l’ocupació de les UCI complissin els criteris que el mateix govern s’havia imposat uns dies abans.

El resultat d’aquesta decisió és un increment en la taxa de reproducció que s’ha fet notar també en el risc de rebrot. Després d’una davallada continuada des del 23 d’octubre, creix per segon dia consecutiu i ja és molt alt (210 punts). Segons les dades del Departament de Salut, actualment hi ha 1.674 persones hospitalitzades per Covid-19 al país (44 menys que ahir). A les UCI la tendència també és a la baixa, amb 449 malalts en estat greu.

La decisió sobre el canvi de fase es podria conèixer avui. La consellera Vergés, que dimecres era partidària de seguir endavant, ahir expressava més dubtes: “S’ha de decidir.”

Gran incidència entre els majors de 79 anys

L’anàlisi de la incidència acumulada durant els darrers catorze dies per franges d’edat mostra que el col·lectiu més afectat és el de les persones majors de 79 anys. És una dada sorprenent, ja que aquest grup és el que registra més contagis (434 casos per cent mil habitants), però el de persones d’entre 70 i 79 és el que menys (212). Els experts busquen ara entendre el perquè. La fragilitat immunitària o l’entorn residencial ho podrien explicar. Al conjunt del país, la IA14 és de 259.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia