Societat

El Memorial Democràtic col·locarà un centenar de llambordes en record dels deportats als camps nazis a la tardor

Des del 2017 se n’han col·locat 184 en 29 municipis de Catalunya

El Memorial Democràtic col·locarà un centenar de llambordes ‘stolpersteine’ en record dels deportats als camps nazis a la tardor. Des del 2017 se n’han col·locat 184 en 29 municipis de Catalunya que ho han sol·licitat. Les stolpersteine són llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir lliurement. Aquesta tardor se n’instal·laran 17 a Vilanova i la Geltrú, 15 a Mataró, 14 a Súria, 11 a Rubí i Figueres, 9 a Vilafranca del Penedès, 7 a Esparreguera, 6 a Sant Cugat del Vallès, 4 a Ripollet, 3 a Montornès i Cardona, i una a Santa Perpètua de Mogoda.

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles el nom, amb l’objectiu de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones. També són un recurs pedagògic per treballar la memòria de la deportació als centres educatius.

Actualment a Catalunya n’hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia