Societat

Llengua

El romanès guanya terreny a Olot

S’ha convertit en la tercera llengua, rere el català i el castellà, en molts barris de la ciutat

L’àrab, però, continua sent predominant com a tercera

El romanès guanya terreny com a tercera llengua als barris d’Olot en detriment del panjabi i del xinès. Segons el mapa temàtic elaborat pel Servei del Català, l’àrab continua sent la llengua dominant a moltes zones de la ciutat, darrere del català i del castellà. Així, doncs, i d’acord amb l’última revisió d’aquest mapa, el romanès és la tercera llengua als barris de Bonavista, la part de Sant Roc a tocar de l’avinguda de Santa Coloma, els Desemparats fins a tocar del passeig de Barcelona, el sector de la plaça Estrella i fins a la plaça Balmes. Fa cinc anys, en canvi, el romanès només era tercera llengua a l’entorn de la plaça Estrella i al sector de la plaça Balmes.

Actualment, el soninke o sarahule és la tercera llengua a bona part del barri de Sant Roc i entre la plaça Clarà i l’estació d’autobusos, sense traspassar a l’altra banda del riu Fluvià, al barri de les Fonts. Cinc anys enrere, ho era només al barri de Sant Roc i en un petit sector del de Pequín, a la dreta de l’avinguda de Santa Coloma en direcció cap a les Preses.

L’àrab es manté, ara per ara, com la principal de les terceres llengües en bona part de la ciutat. És la tercera llengua al barri de les Fonts, Sant Cristòfor i Mas Bernat, al sector de la plaça Amèrica de l’Eixample, també a Montolivet, el Morrot, un sector del Pla de Baix i a l’Hostal del Sol. Finalment, el panjabi perd terreny, però encara és la tercera llengua al barri de les Tries, les Mates i bona part de Sant Miquel i al pla de Dalt i el Xiprer i les Planotes. Respecte del mapa de l’any 2015, el xinès tenia més presència al barri de Sant Cristòfor i Mas Bernat i un petit sector proper del nucli antic, convertint-se, en aquell moment, en la tercer llengua de la zona.

A Olot, la població nouvinguda representa el 20,1% del total, de què el 20,17% és població de l’Índia, el 12,17% del Marroc, l’11,20% de la Xina, el 10,99% de Romania i el 8,33% de Gàmbia, com a principals grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia