Societat

ÀLEX TERÉS

ALCALDE DE VILADEMULS

“És complicat, no t’ho esperaves”

Lamenta la manca de concreció sobre les mesures de seguretat a l’escola el curs vinent, i com es pagaran

Recorda que l’Ajuntament té pocs recursos, però avança que, si cal, ajudaran els damnificats

Els vincles comarcals.
Vilademuls és un municipi de gran extensió que, per la seva situació geogràfica, està vinculat a diferents comarques. Si bé forma part del Pla de l’Estany, alguns dels pobles que el formen es relacionen sobretot amb municipis del Gironès o de l’Alt Empordà. En la feina es nota. El mateix Terés, per exemple, treballa a Figueres, ja que és el gerent del Consell Esportiu de l’Alt Empordà.

C

om és l’experiència de gestionar el municipi durant la crisi sanitària?
Doncs complicada perquè és una cosa que, òbviament, no t’esperaves; no teníem cap referent, cap experiència prèvia, i els municipis petits no disposem de gaires recursos.
S’han sentit una mica abandonats per les administracions superiors?
El que passa és que ningú sabia com s’havia d’actuar, tot era nou. En el meu cas, com a conseller de Territori, Protecció Civil i Personal del Consell Comarcal potser m’han arribat més clares les indicacions que a altres alcaldes. Però en qualsevol cas, és això que et deia, que ningú tenia una experiència prèvia i, per tant, les decisions eren molt difícils de prendre; les administracions han hagut de decidir coses sobre la marxa, a remolc dels esdeveniments.
Pel que ha transcendit, a Vilademuls la Covid-19 els ha fet un bon espant, en contret a l’escola.
Sí, es va donar un possible cas en una mestra que presentava uns símptomes que podien ser compatibles amb el coronavirus. En tenir aquesta sospita, immediatament la mainada no va tornar a l’escola de Sant Esteve de Guialbes, fins al cap d’uns dies. Sortosament, va ser una falsa alarma. Però et diré una cosa: allò va anar bé per posar-nos alerta perquè tinc la sensació que potser ens començàvem a relaxar, començàvem a pensar que no havia de passar res. Sortosament, les mesures de seguretat que s’havien pres a l’escola –i que al principi podien semblar molt rigoroses– haurien fet pràcticament impossible que, si de veritat la mestra hagués tingut el coronavirus, s’haguessin contagiat la resta d’adults i la mainada.
Ara que parlem de l’escola: de cara al curs vinent, si realment a les aules hi ha d’haver menys alumnes, a l’escola els faltarà espai, no? I això que l’acaben d’engrandir.
Exacte, però encara no sabem com es regularà el tema dels espais i les distàncies. A part d’aquesta qüestió, el que ningú ens ha dit encara és qui pagarà les despeses de més que tindrem el curs vinent derivades de l’aplicació de les mesures de seguretat. Nosaltres no tenim prou personal per destinar-hi algú a controlar que es compleixin les normatives.
Vilademuls té molts de pobles. Això els ha fet més difícil la gestió durant aquests dies?
Jo sempre dic que en realitat som 21 nuclis perquè al municipi tenim 21 punts de recollida d’escombraries. Sí, és cert, aquesta circumstància posa les coses més difícils perquè necessitem més recursos que els municipis amb menys nuclis o un sol nucli. Per exemple, necessitaríem tenir dos agutzils, i hem de passar amb un i prou perquè no hi ha més diners.
Sap si caldrà destinar recursos municipals a ajudar gent que surti malparada econòmicament d’aquesta crisi, com ara empresaris que no han pogut facturar?
M’imagino que n’hi haurà, de gent perjudicada. Com et deia, com a Ajuntament de recursos en tenim pocs. Aquest any, en el pressupost destinem a inversions poc més de 60.000 euros, imagina’t. Si cal, haurem de fer modificacions de partides per ajudar, és clar que sí.
La Covid-19 els ha arribat després del temporal ‘Glòria’, que a Vilademuls va fer força mal.
Sí, i encara tenim empantanegat el tema del Glòria. Cal que l’Estat hi posi recursos, però de moment no en sabem res.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia