Salut

El gel desinfectant i el sabó guanyen els guants de làtex

L’OMS assegura que la millor protecció és la higiene de mans

Només s’aconsellen els d’un sol ús per tocar menjar

En general l’ús de guants no és aconsellable. Si una persona en porta i toca una superfície amb virus, aquest també pot sobreviure en els guants i es podria adquirir la infecció si la persona es toqués la cara amb els guants. A més, la utilització de guants dona una falsa sensació de seguretat que pot fer oblidar la recomanació fonamental del rentat freqüent de mans. Sí que és recomanable fer servir guants d’un sol ús, juntament amb la mascareta, en el cas del personal de neteja, en totes les tasques que han de fer en feines de cara al públic.

Aquestes són les principals recomanacions pel que fa a les mesures de seguretat que cal tenir en compte i que recull l’Agència de Salut Pública del Consorci Sanitari de Barcelona. Durant l’inici de l’epidèmia, l’ús de guants es va fer extensiu a tota la ciutadania, però a mesura que es coneix més i millor el virus l’ús de les mascaretes està sent més important per frenar els contagis.

Els professionals de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH) també han arribat a la conclusió que l’ús de guants no és necessari per protegir-se del coronavirus, ja que no aporten una ajuda addicional a la correcta higiene de les mans i alhora poden incrementar les possibilitats de transmissió del virus per culpa del contacte amb superfícies que poden estar contaminades.

De fet, els experts de la SEMPSPH recomanen que els guants no s’utilitzin en les activitats diàries i reclamen que el seu ús no sigui obligatori a l’entrada dels establiments. Per aquest motiu reiteren que la higiene de les mans amb aigua, sabó o gel desinfectant és una mesura bàsica per evitar contagis. Cal recordar que, tal com indiquen els experts, la transmissió del virus a través de les mans no és possible i la pell sana actua com a protecció i no permet al virus penetrar a l’interior.

La retirada de guants també requereix una cura especial per no contaminar la resta d’objectes, per la qual cosa els experts reiteren que només s’han d’utilitzar en condicions concretes, per exemple a l’hora d’agafar fruita i verdura en un supermercat, i després s’haurien de treure correctament. En aquests casos, la persona que porta guants hauria de rentar-se les mans abans i després del seu ús. L’OMS també menciona que rentar-se les mans amb freqüència proporciona més protecció que l’ús de guants de làtex. A més, en cap cas poden substituir una bona higiene de mans, que tendeix a ser menor quan s’utilitzen els guants amb més assiduïtat.

LA XIFRA

31
milions
de guants ha repartit Sanitat a tota Espanya des del març. A Catalunya, just ahir en va arribar un milió més.

LA FRASE

La millor protecció és mantenir la distància i, quan sigui possible, l’ús de la mascareta
Fernando Simón
Director del Centre d’Alertes i emergències Sanitàries de sanitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia