Salut

Les clíniques privades, preparades

La col·laboració amb Salut està en marxa i s’han adaptat als plans de contingència per respondre al coronavirus

La falta de material també és la principal preocupació

“La col·laboració és entre tots. Ara, ni públic ni privat.” Així s’expressava ahir el gerent de la Clínica Girona, Carles Espígol, en ser preguntat com afrontaven les clíniques privades la situació pel coronavirus. Després d’activar els plans de contingència, i seguint les directrius de Salut, les clíniques privades gironines estan preparades per atendre, amb major o menor gravetat, els casos de coronavirus SARS-CoV-2 que els puguin arribar. L’únic problema, segons expliquen des d’alguns d’aquests centres, és l’escassedat de material de protecció per als professionals sanitaris. Per això, també des d’aquí, fan una crida a tothom que els pugui fer arribar material d’aquest tipus. A la Clínica Girona ja hi ha dues plantes aïllades destinades a afectats pel coronavirus. Una per a confinats i l’altra, per als sospitosos. També hi ha una UVI preparada per a un estat crític. En aquestes plantes ja hi ha pacients. “Mentre tinguem el material bàsic, el personal sanitari farà tot el que pugui”, hi afegia Espígol, que explicava com ara han de proveir-se d’aquest material a través de Salut i que han d’anar a recollir el material a Sant Sadurní d’Anoia, on hi ha el magatzem centralitzat. Fins que arriben allà no saben de quin material podran disposar i no necessàriament s’ajusta a les peticions del centre. Per ara, alguns col·lectius i empreses els han fet arribar material.

Molt diferent, pel que fa a la mida, és la clínica de la Santa Creu de Figueres, que també depèn ara de la sanitat pública, on tenen cinc llits preparats per si fan falta i, en tot cas, haurien de ser casos lleus, ja que aquest centre no disposa d’UCI. Des de la clínica de la Santa Creu també insistien que es va molt just de material de protecció per al personal sanitari, i per això feien una crida a qui en disposés i els el pogués fer arribar. Les compres de material les fan ara a través de l’hospital comarcal i, com en la resta de casos, aquest és un procediment lent i tampoc dona tots els resultats desitjats.

Una mica diferent és el cas de la clínica Salus Infirmorum, del municipi de Banyoles, on per ara no tenen problemes amb el material, segons van explicar. En aquesta clínica també se segueixen les directrius de Salut i s’ha activat també el pla de contingència que, entre altres punts, detalla com s’han d’aplicar les mascaretes de protecció. Ahir no hi havia ingressada cap persona afectada pel coronavirus, explicaven des de la gerència, on insistien a recordar a la població les mesures de confinament i d’higiene de mans.

LA FRASE

Mentre tinguem el material bàsic, el personal sanitari farà tot el que pugui
Carles Espígol
gerent de la clínica girona

LA XIFRA

2
plantes
de la Clínica Girona ja estan aïllades per atendre els pacients afectats.

Passejant una cabra, a Palafrugell

J.T

Els Mossos d’Esquadra van localitzar ahir un veí de Palafrugell que havia sortit a passejar una cabra. Els Mossos alerten sobre el que són animals de companyia i el que no ho són. En aquest sentit, alerten de la picaresca que hi ha per sortir a passejar i no respectar el confinament domiciliari.

Servei d’àpats a domicili de l’Ajuntament de Lloret

ACN

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha activat un servei d’àpats a domicili per a gent gran que no té cap membre familiar a prop i està en situació d’alta complexitat. Des de Protecció Civil coordinen el servei impulsat per la regidoria de Benestar i Família. Per altra banda, una cadena hotelera ha donat 700 quilos de fruita i verdura al Centre de Distribució d’Aliments del municipi. A més, el consistori va anunciar que els joves de Lloret s’han ofert per anar a fer la compra al supermercat, anar a la farmàcia o baixar les escombraries de la gent gran en situació vulnerable. També ha tancat la deixalleria municipal.

Un miler de mascaretes per a l’hospital de Figueres

J.P

L’obrador d’embotits artesans de Vilafant (Alt Empordà) El Graner va donar ahir un miler de mascaretes a l’hospital de Figueres. Aquesta empresa disposa de mascaretes perquè habitualment en fa servir quan clients, proveïdors i distribuïdors visiten l’obrador. Quan es dona el cas, els visitants han de seguir les mesures higièniques habituals; és a dir, vestir bata, guants peücs i, lògicament, també mascareta. Actualment, l’empresa disposa d’excedents d’aquest tipus de protecció i per això ha decidit fer una donació, de caràcter desinteressat, que ahir va ser molt ben rebuda a l’hospital figuerenc.

Projeccions cada vespre a les cases de l’Onyar

G.B

La periodista de TV3 Ester Bertran i el comunicador Aleix Cabarrocas realitzen cada dia a les vuit del vespre projeccions des del balcó de casa seva, que es poden veure a les cases de l’Onyar. La iniciativa va començar dilluns amb un missatge d’agraïment i de suport al personal sanitari per posteriorment demanar als gironins que es quedessin a casa amb les frases de motivació que corren aquests dies a la xarxa com Abaixa la corba o Queda’t a casa. Segons explica Ester Bertran, la idea va sorgir per “reforçar els aplaudiments de la ciutadania” i cada dia variaran els missatges.

A Tortellà fan un concurs de relats breus

R.E

Per fer més suportable el tancament, l’Ajuntament de Tortellà ha convocat un concurs de relats breus, de temàtica lliure i de 200 paraules, com a màxim. Els textos es repartiran per categories d’edat. Els originals s’han d’enviar, fins al 31 d’aquest mes, a ajuntament@tortella. cat.

Prohibit pujar als volcans urbans d’Olot

La Policia Municipal d’Olot ha prohibit la circulació als principals camins d’accés als volcans urbans, com ara el Montsacopa (a la foto). En estar a tocar del centre de la ciutat, aquesta muntanya és un lloc habitual d’esbarjo. No hi ha, però, indicacions que prohibeixin passar als senders menys utilitzats.

Més de 360 voluntaris responen a la crida del Comg

Més de 360 voluntaris ja han respost a la crida feta divendres passat pel Col·legi de Metges de Girona (Comg) per oferir la seva ajuda addicional contra la Covid-19. Segons explicava ahir el Comg, són bàsicament metges en actiu, metges en situació de jubilació, professionals d’infermeria i estudiants de medicina i d’infermeria als quals, des del Comg se’ls transmetia ahir el seu “més sincer agraïment”. El conjunt dels voluntaris estan a punt per fer tasques administratives, telefòniques, visites domiciliàries a gent gran o a persones en situació de vulnerabilitat o per donar suport en centres sanitaris, entre altres accions. El Comg recorda, a més, a les organitzacions sanitàries o socials que necessitin ajuda, que facin arribar una sol·licitud de voluntaris al correu [email protected].

D’altra banda, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va reclamar ahir en un comunicat que la pròrroga de contractació dels residents d’últim any, a causa de la crisi de la Covid-19, es faci com a metges adjunts o equivalents.

En el marc de les mesures excepcionals conseqüència de la Covid-19 i la necessitat de metges, diu el CCMC, és convenient que qualsevol norma o decisió que afecti els professionals sanitaris no els ocasioni perjudicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia