Societat

Es tanquen un centenar de consultoris locals gironins

Es detecten 17 nous casos de coronavirus SARS-CoV-2 a la regió sanitària de Girona

El Col·legi d’Infermeres fa una llista de voluntàries per reforçar serveis

Gairebé un centenar de consultoris locals de diverses poblacions gironines que normalment no tenen un horari continu estan tancats des d’ahir amb l’objectiu de poder concentrar els recursos humans als centres més grans. Es tracta de setanta consultoris de l’ICS-IAS i també de les altres empreses proveïdores de serveis sanitaris de la demarcació de Girona. Així, com a exemple, els veïns de Bonmatí tenen el seu consultori tancat i és el CAP d’Anglès on s’ha derivat el servei, o el de Riudarenes, els recursos del qual s’han derivat a Sils.

D’altra banda, el Col·legi Oficial d’Infermers/es de Girona (Coigi) també elabora una llista d’infermeres, en actiu o jubilades que s’ofereixin com a voluntàries per reforçar les necessitats de dotació d’infermeria i la posarà a disposició dels centres de salut.

A banda dels setanta consultoris locals de l’ICS-IAS, també s’han tancat quinze consultoris locals dels Serveis de Salut del Baix Empordà, com per exemple el de Monells, Torrent, Jafre o la Tallada d’Empordà. També la Fundació Salut Empordà ha posat en marxa un pla de contingència que afecta, per exemple, l’àrea bàsica de salut de l’Escala, o l’hospital de Figueres, on ahir es demanava que en la mesura del possible s’evités anar-hi i fer les consultes per telèfon o web. També ha tancat el servei fins a nou avís l’hospital de dia del CSS Bernat Jaume de Figueres. També la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha posat en marxa un conjunt de mesures organitzatives a tots els centres que gestiona amb l’objectiu de prevenir i contenir la propagació del virus SARS-CoV-2. A banda de les mesures establertes a finals de la setmana passada, ahir es va decretar el tancament de l’accés a les cafeteries de l’hospital de Calella i Blanes. També l’hospital de Campdevànol va suspendre a partir d’ahir tota l’activitat quirúrgica programada durant 15 dies. La reducció de l’activitat quirúrgica ja va ser aprovada també a finals de la setmana passada a l’hospital de Santa Caterina de Salt i el Trueta de Girona.

La Fundació Oncolliga Girona també va anunciar ahir que les seves oficines estaran tancades i que les visites de l’àrea de psicooncologia s’oferiran mitjançant trucada telefònica. Així mateix, l’activitat de voluntariat d’acompanyament, tant hospitalari com a domicilis queda suspesa fins a nou avís.

Les infermeres

De la mateixa manera que la setmana passada el Col·legi de Metges de Girona anunciava que ha obert un registre de metges jubilats i estudiants de medicina perquè puguin ajudar en cas de necessitat, el Coigi ha creat una comissió de crisi de la Covid-19 per canalitzar i donar resposta a les necessitats dels infermers per posar-se a disposició del Departament de Salut, entre aquestes accions hi ha la de fer una crida a totes les infermeres disposades a fer reforç en cas de necessitat. En un comunicat, el Coigi també manifesta el seu suport als professionals de la salut i “especialment a totes les infermeres que estan actuant amb la major professionalitat i qualitat del servei arreu del país”.

Així mateix, la Facultat de Medicina, la d’Infermeria i el Grup Neoma, tots de la UdG anunciaven ahir que posaven a disposició de l’hospital Trueta i el Santa Caterina guants, màscares i tota mena de material indispensable per als professionals. Des de la Facultat de Medicina, a més, es feia una crida als llicenciats del curs passat per poder localitzar-los i entrar a reforçar els equips sanitaris.

Més contagiats

A la regió sanitària de Girona ahir es van registrar 17 casos més de coronavirus SARS-CoV-2, entre aquests el primer a la Garrotxa. Amb aquests contagis, la xifra a les comarques gironines ja és de 65.

D’altra banda, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va voler aclarir els rumors d’un cas de coronavirus a l’Ajuntament i va matisar que un treballador presentava símptomes coincidents amb la Covid-19, però que el cas no estava confirmat. Tot el personal de l’Ajuntament es queda a casa, de manera que tots els espais municipals estaran tancats al públic i al personal, excepte en el cas dels treballadors que facin cobertura dels serveis mínims.

Des de l’ICS també es va anunciar ahir que avui està previst que arribin els primers kits al laboratori clínic del Trueta-ICS Girona, que permetran poder processar en aquest hospital totes les mostres de tots els centres de salut de la regió sanitària per determinar la presència de la Covid-19.

LES XIFRES

17
casos
nous es van donar ahir a la regió sanitària de Girona, entre aquests, el primer de la Garrotxa. Ja en són 65 en total.
70
dels consultoris
tancats són de l’ICS-IAS. La resta, de les altres entitats proveïdores de serveis sanitaris.

La distribució d’aliments es manté, però amb precaució

Redacció

Càritas Diocesana de Girona està extremant les precaucions als centres de distribució d’aliments (CDA) i reparteix els lots en bosses ja preparades i, si es pot, a l’exterior dels locals. L’entitat manté oberts els CDA –arreu de la diòcesi, n’hi ha una trentena–perquè són un servei de primera necessitat. Només a Girona ciutat ahir estava previst repartir 150 lots amb productes bàsics d’alimentació i higiene. Per contra, s’han suspès temporalment tots els projectes i serveis d’atenció directa, com ara formacions, infància i família o robers.

Es posen en marxa les borses de voluntaris

redacció

Diferents poblacions han posat en marxa borses de voluntaris per ajudar persones necessitades mentre duri el confinament. Al web de Llagostera s’han habilitat dos formularis per identificar casos de necessitat i per crear una borsa de voluntariat. A Olot han obert una xarxa de voluntariat l’Ajuntament i el Consorci d’Acció Social. Els interessats han d’entrar al lloc web de l’Ajuntament i omplir un formulari. Al Pla de l’Estany, el Consell Comarcal demana que els que vulguin col·laborar es posin en contracte amb Benestar Social.

Suspeses les processons de Besalú, Verges i Amer

R.E. / J.T. /J.F

La processó dels Dolors de Besalú –una de les més concorregudes de la demarcació– i els actes previs corresponents s’han anul·lat. A Verges, per la seva banda, s’ha acordat cancel·lar tots els actes de la processó (dijous sant, dissabte sant i dilluns de Pasqua). Es retornaran totes les entrades . També a Amer han decidit cancel·lar tots els actes de la setmana dels Dolors i la Setmana Santa. Un comunicat a les xarxes socials destaca “el gran pesar, però el sentit absolut de responsabilitat per la gent d’Amer i tots els seus visitants”.

Restringit l’accés al cementiri de Banyoles

R. E

L’Ajuntament de Banyoles va ordenar ahir el tancament del cementiri mentre duri l’alarma sanitària. Només s’obrirà per a l’estona que durin els serveis funeraris. D’altra banda, es reforça la neteja a les instal·lacions municipals que resten obertes i a les àrees de contenidors.

Més donacions de la comunitat xinesa

REDACCIÓ

La comunitat xinesa de Cassà de la Selva va lliurar a la policia local diverses caixes de material higiènic i sanitari destinat a la residència geriàtrica Sant Josep. També la comunitat xinesa de Salt va fer una segona entrega de mascaretes i gel desinfectant a la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia