Societat

Protesta davant la delegació de la CE a Barcelona per la “violència” contra els refugiats a la frontera grega

Unes 200 persones reclamen que es torni a aplicar la Convenció de Ginebra i que s’aturin les devolucions en calent

La UE tanca files amb Grècia per evitar una nova crisi migratòria

Unes 200 persones (segons la Guàrdia Urbana de Barcelona) han respost aquest dimarts a la crida d’Stop Mare Mortum per protestar amb una cassolada davant la Delegació de la Comissió Europea (CE) en contra de les “accions violentes” que s’estan vivint a la frontera entre Grècia i Turquia contra els refugiats que intenten entrar a Europa.

Els concentrats han reclamat la cancel·lació de la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra per part de Grècia de manera immediata, així com la fi de les devolucions en calent a Grècia però també a l’Estat espanyol.

També han demanat l’obertura immediata de vies legals i segures d’accés a territori europeu i l’aplicació del sistema de reubicació dels refugiats.

Grècia ha declarat que no acceptarà cap petició d’asil en el pròxim mes i ha suspès així l’aplicació de la Convenció de Ginebra en el seu territori. Aquesta decisió se suma al trencament del pacte entre la Unió Europea i Turquia perquè el país exercís de mur de contenció de fluxos migratoris a canvi de 6.000 milions d’euros.

Les portaveus de la plataforma Stop Mare Mortum han denunciat que no existeixen “unes vies legals i segures” d’accés al territori europeu i a la protecció internacional. “[Els Estats europeus] basen la seva política migratòria en l’externalització i la securització de fronteres, vulnerant, si cal, els drets humans”, han lamentat.

Suport de la UE a Grècia

La Unió Europea (UE) fa pinya amb Grècia per evitar una nova crisi migratòria, malgrat les polèmiques decisions del govern grec per aturar l’entrada de refugiats.

En una compareixença des de la frontera entre Grècia i Turquia, els presidents del Consell, l’Eurocambra i la Comissió Europea han donat ple suport a Atenes, a qui han confiat ser “l’escut” de la UE.

Els líders de les tres institucions europees han reclamat Turquia que compleixi l’acord migratori que està en vigor des del 2016 i amb el qual la UE va voler contenir la crisi migratòria del 2015. El govern turc va dir divendres que no estava en disposició de continuar contenint el flux de refugiats cap a la Unió Europea després que 33 soldats turcs morissin a conseqüència d’un atac a la província d’Idlib, al nord-est de Síria. El govern grec acusa Turquia de dirigir i incentivar l’arribada de migrants a les seves fronteres per pressionar la UE.

Acompanyats pel primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha avisat Turquia que si vol “comprovar” la “unió” de la UE es “decebrà”. “Turquia no és un enemic i la gent no són mitjans per aconseguir un objectiu”, ha avisat.

“La protecció de les fronteres és crucial per al futur de la UE”, ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel.

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha insistit que cal una política migratòria comuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia