Societat

Abusos sexuals de l’exmossèn de Vilobí

Surt a la llum pública el cas de mossèn Tomàs Pons, que sacseja el Bisbat de Girona

Al setembre, el Vaticà li va prohibir que tingui contacte amb mainada i que visiti les set poblacions on havia estat destinat

El Bisbat de Girona ha viscut l’any que s’acaba avui un escàndol que va esclatar al gener. L’exmossèn de Vilobí d’Onyar durant dues dècades, el rector Tomàs Pons, hauria abusat de menors mentre treballava com a membre de la diòcesi gironina.

Després d’una comissió d’investigació del Bisbat i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilobí, al setembre el Vaticà va prohibir al religiós tenir contacte amb mainada i visitar les set poblacions on havia estat destinat (Arbúcies, l’Escala, les Preses, Siurana, Adri, Biert i Vilobí).

Segons va revelar el diari Ara el 26 de gener, almenys dos joves de l’època en què van coincidir a Vilobí amb el mossèn van explicar que havien estat víctimes d’abusos, com ara tocaments i carícies. Representants municipals van anar a parlar amb els responsables del Bisbat de Girona, incloent-hi una conversa amb el bisbe Jaume Camprodon, que s’hauria compromès a posar-hi remei. Quan va esclatar el cas, responsables de la diòcesi van condemnar els fets i van assegurar que mai n’havien tingut constància, contràriament al que havien afirmat alguns dels afectats.

L’Ajuntament de Vilobí va facilitar que persones que havien estat víctimes del mossèn poguessin explicar el seu punt de vista i participar en la comissió del Bisbat. L’equip de govern, del Grup Municipal Independent (GMI), va optar per no declarar persona non grata el mossèn per falta “d’efectes legals i jurídics”, va explicar l’alcaldessa, Cristina Mundet.

Al setembre, la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà va decidir apartar Pons de l’exercici públic del sacerdoci. La comissió oberta pel Bisbat va atendre “més de 12 persones” que haurien estat víctimes de Pons mentre feia de rector.

Entre les persones afectades, hi havia hagut antics alumnes de l’escola privada Bell-lloc de Girona, que haurien estat víctimes mentre feien catequisme. L’antic mossèn hi va fer classes de religió i d’atenció espiritual entre els cursos 1967/1968 i 1995/1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia