Societat

L’INE ja rastreja la posició de milions de mòbils

Assegura que no obté dades personals, però l’acció genera molta desconfiança

L’Instituto Nacional de Estadística (INE) recopila, des d’ahir fins dijous, informació relativa a la ubicació de la immensa majoria dels telèfons mòbils operatius a l’Estat per estudiar la mobilitat de la població. L’INE assegura que l’única informació que les tres grans operadores de telecomunicacions del país els cedirà es el nombre de clients connectats en cada moment a cadascuna de les 3.220 cel·les en què tenen dividit el territori estatal. Descarta, per tant, que entre les dades anonimitzades que rebrà de Telefónica, Vodafone i Orange (les operadores més petites en queden al marge) hi figurin els números de telèfon o els noms dels usuaris. També que en pugui rastrejar la posició de cap terminal en concret, sinó que només en podrà detectar les tendències poblacionals.

Tot i la insistència de l’INE i de les operadores que l’operació compleix amb tots els requeriments de la llei de protecció de dades, el rastreig ha generat una inquietud entre molts usuaris de telefonia mòbil, activistes de drets digitals i associacions de consumidors que s’ha pogut copsar a les xarxes socials. Argumenten que els usuaris han donat el consentiment per a l’ús de les dades personals a les operadores i no pas a l’INE, que abonarà mig milió d’euros per obtenir-les.

La primera fase d’aquest estudi s’ha centrat en un context de dies laborables i continuarà pròximament per analitzar els desplaçaments més habituals en dies festius, ja que es tornaran a recollir les dades d’ubicació dels mòbils el 24 de novembre (diumenge), el dia de Nadal i els dies 20 de juliol i 15 d’agost, coincidents amb vacances estivals.

Possibilitats d’evitar-ho

Els usuaris que desconfiïn d’aquest rastreig massiu tenen diferents possibilitats per evitar-lo. Qui ho té més fàcil són els clients de Vodafone, que en l’aplicació de la companyia poden triar si permeten o no la cessió de dades a tercers. Els usuaris d’Orange també poden demanar que no s’utilitzin les seves dades, però mitjançant una carta o correu electrònic. En canvi, Movistar no ofereix cap possibilitat. Alguns usuaris recomanen evitar el rastreig activant el mode avió, connectant-se a xarxes wifi i fent trucades amb aplicacions com WhatsApp o similars. Una solució efectiva, però que implica renunciar a un ús normal del mòbil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia