Societat

Documentats els fortins ribetans de Franco

Carles Puncernau els recull en un llibre i estudien fer-hi rutes turístiques

Les fortificacions de la línia franquista a la vall de Ribes són un patrimoni extens, però molt poc conegut. Ara Carles Puncernau l’ha documentat al llibre Els fortins de Franco de la Vall de Ribes, amb pròlegs dels professors Joaquim Maria Puigvert i Josep Clara.

L’autor s’ha documentat amb experts sobre la història de la línia de defensa del Pirineu, les seves afectacions i què va representar per a la gent de la vall. L’objectiu és intentar recuperar el patrimoni arqueològic militar de la vall de Ribes i utilitzar-lo com a reclam turístic.

Als sis quilòmetres en línia recta que separen els límits de Pardines i Campelles, les tropes de Franco, a partir de 1945, hi van aixecar 152 fortins. Puncernau estiueja a la vall de Ribes i, gràcies a la seva afició per l’excursionisme, es va interessar per aquestes fortificacions.

El seu treball de recerca ampli i continuat durant tres anys, va consistir a localitzar els fortins al territori, comprar llibres temàtics i, fins i tot, viatjar fins a l’arxiu històric militar d’Àvila per tal d’aconseguir la documentació definitiva. Tot això li ha permès fer un llibre que inclou la descripció de tots els fortins trobats, amb fitxes tècniques detallades, fotografies i les coordenades, i el camí per arribar-hi.

Aquest llibre pretén ser una aposta per la recuperació turística dels fortins i crear nous itineraris naturals i patrimonials. L’autor ha fet una crida al ajuntaments implicats a fer un esforç per mantenir aquest patrimoni cultural i convertir-lo en un atractiu més per als viiants.L’Ajuntament de Ribes aprofitarà part d’aquest treball de Puncernau per crear uns fullets turístics dels fortins més propers al municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia