Societat

L’alerta per l’onada de calor s’amplia a tot el territori excepte l’Aran

La Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Pallars Jussà són les comarques on es preveuen temperatures més extremes

Es preveu que l’episodi comenci dilluns al migdia i s’allargui fins dijous

Protecció Civil ha ampliat a tot el territori excepte la Val d’Aran l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per l’episodi d’altes temperatures.

L’agència d’emergències ja havia posat aquest matí en alerta el pla a les comarques de Ponent i aquesta tarda l’ha estès a la resta de comarques d’acord amb els últims pronòstics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que preveuen que l’onada de calor afectarà la majoria del país –excepte l’Aran- a partir de dilluns al migdia i es perllongarà fins dijous.

L’episodi afectarà especialment al pla de Lleida i la Conca de Tremp. Les temperatures més altes per l’època de l’any s’esperen a la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Pallars Jussà.

Malgrat tot, no es preveuen valors tan elevats com els de l’onada de calor del mes de juny.

El comitè tècnic del pla Procicat ha anunciat que es reunirà dilluns al migdia al departament d’Interior per avaluar la situació provocada per l’onada de calor, especialment en relació a l’augment del risc d’incendis.

Protecció Civil avisa que amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat, el risc d’incendi augmenta i cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit.

El govern ha demanat als Ajuntaments que prevegin espais frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos. També requereixen especial cura les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Què és una onada de calor?

L’alerta per un episodi de calor respon a les previsions meteorològiques de temperatures extremes per a un determinat lloc en una determinada època de l’any.

En el cas de Catalunya, l’SMC estableix un llindar que es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent.

Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9 ºC; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6 ºC; a Igualada (Anoia) en 38 ºC; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 ºC, i a Lleida (Segrià), en 38,1 ºC.

Quan el pronòstic preveu que se superin aquests valors durant 3 dies seguits es considera que es tracta d’una onada de calor.

Recomanacions

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció de la ciutadania davant l’onada de calor:

Hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

Evitar sortir al carrer durant les hores de màxima insolació. S’aconsella realitzar tasques com anar a comprar preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.

Les persones que treballin a l’aire lliure és important que duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

La pràctica esportiva a l’aire lliure, com córrer o anar en bicicleta, s’ha de fer en els moments de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Si es tenen mascotes, cal pensar en el seu benestar i treure-les a passejar en les hores més fresques, vigilar que durant el dia tinguin força aigua a l’abast i que estiguin a l’ombra.

Protecció Civil ofereix més consells a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #onadadecalor .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia