Educació

3,8 milions per a l'anglès

El fons deixat pel milionari de Santa Coloma Joan Riera i Gubau ha permès donar 1.235 beques

Un 45% dels ajuts es van destinar a cursos d'estiu als EUA, el Regne Unit i Irlanda

Hi ha beques per estudiar anglès a l'estiu en acadèmies locals

La Fundació Privada per a l'Ensenyament de l'Anglès i l'Educació en Anglès Joan Riera i Gubau, de Santa Coloma de Farners, ha donat 3,8 milions d'euros per aprofundir en l'aprenentatge de l'idioma. Del 2006 al 2015, l'entitat, tutelada per la Generalitat, ha concedit 1.235 beques, un 45% de les quals (921) es van destinar a cursos intensius d'estiu a Irlanda, el Regne Unit i els Estats Units d'Amèrica (EUA).

L'entitat ha donat 1,7 milions d'euros en ajuts per a aquests cursos d'estiu en una institució educativa. Són les beques de modalitat A, i es donen a estudiants d'ensenyament secundari obligatori (ESO) –se'n van quinze dies– o bé a alumnes de batxillerat i cicles formatius de grau superior –els beneficiaris se'n van quatre setmanes a l'estranger–. Els alumnes conviuen amb una família o s'estan en una residència.

L'esforç i els Estats Units

Les beques A són les més “significatives i les que desperten l'interès per anar a estudiar a fora”, explica el gerent de la fundació, Ricard Dilmé. Aquest any, la fundació donarà 65 beques (39 per a estades de dues setmanes al Regne Unit i Irlanda, i 26 per a estades de quatre setmanes als Estats Units). Hi havia hagut un total de 285 peticions.

A banda de la beca d'estiu, l'ens colomenc també ajuda a anar a estudiar batxillerat –modalitat B–, a fer un grau universitari –modalitat C– i a fer un curs de postgrau –modalitat D–, en tots tres casos als Estats Units. La fundació ha pagat dotze carreres universitàries (i sis extensions de la resta de cursos). 417.000 euros han estat destinats per fer graus en centres superiors dels EUA. Hi ha una última modalitat, la E, que permet estudiar anglès a l'estiu a les acadèmies del poble.

Els ajuts s'han convertit en un incentiu. “És un dels primers cops que els joves veuen que el seu esforç els serveix per a alguna cosa. Per què estudio? Per què trec bones notes? Després ja vindran altres coses, beques o notes de tall [...] La fundació t'haurà premiat o no en funció de la nota. Coneixem nois i noies que s'esforcen per la beca i anar, quan fan batxillerat [16 i 17 anys], als Estats Units. En aquell moment, veuen que la nota els serveix per anar als Estats Units”, exposa Dilmé.

La fundació reparteix els ajuts en dues meitats: Santa Coloma i la resta de la Selva. Així ho va deixar escrit Riera en el testament, el text del qual custodia la Generalitat. Els directors dels quatre centres escolars locals, personal de la fundació i del govern fan la tria. “Són beques d'excel·lència. Les prioritats són les notes, la mitjana acadèmica i la qualificació d'anglès del curs anterior.”

La fundació organitza cada any un curs d'oratòria en anglès. La final és dissabte que ve a les onze del matí a l'Auditori.

LA FRASE

El que valorem és la capacitat que els nois i noies adquireixen a saltar la tanca i sortir del seu entorn
Ricard Dilmé
gerent de la fundació Joan riera

LA XIFRA

65
beques
per fer un curs intensiu d'estiu concedirà la fundació aquest any. Del 2006 al 2015 en va donar 921.

LA DATA

19.05.1997
Va morir
Joan Riera i Gubau. En el testament, fet el 24 de juliol del 1990, deixava clar on havien d'anar els seus diners.

L'empresari del Seat amb matrícula d'Oviedo

L'empresari Joan Riera i Gubau va morir el 19 de maig del 1997 a Santa Coloma de Farners, on havia nascut 91 anys abans. Al poble recordaven que duia una vida austera i que es movia amb un Seat amb matrícula d'Oviedo. El que ningú sabia és que havia fet fortuna amb una fàbrica de mitjons i en negocis amb seu a Veneçuela. El 2003 la Generalitat va donar a conèixer que Riera, el del Seat, havia deixat al govern un llegat milionari (31 milions d'euros) amb consignes que servissin perquè els joves de la Selva poguessin estudiar anglès.

En els seus viatges, Riera [en una imatge de l'arxiu personal Josep Viñolas] havia vist amb frustració que no podia expressar-se en anglès. Per això, el beneficiari del seu testament, escrit el 24 de juliol del 1990, havia de destinar-lo a aprendre l'idioma. És el que fa la fundació des del 2006. L'ens té la seu al carrer Sant Sebastià i té dos empleats a mitja jornada: el gerent i una administrativa.

La Generalitat vetlla pels diners de Riera, i són els interessos i rèdits bancaris del fons el que permet concedir les beques. El 2011 els ajuts van arribar a 599.900 euros. Va ser la xifra més alta. “Aquests últims anys hem reduït les beques universitàries però el 2016 volem recuperar les xifres del principi”, assenyala Ricard Dilmé.

Classes a l'institut en un centre que depèn de l'EOI

J. Ferrer

La Fundació Joan Riera i Gubau, de Santa Coloma de Farners, ha donat 3,8 milions d'euros i un total de 1.235 beques a joves per estudiar anglès des del 2006 fins al 2015. Alhora, la fundació també va participar en el naixement d'un centre d'idiomes per a adults a Santa Coloma de Farners. Oficialment, és un centre públic delegat (CPD), que depèn de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Girona.

Amb el llegat de Riera, l'equip directiu de la fundació –inicialment un president i el gerent, Ricard Dilmé– i l'equip de govern de Santa Coloma de fa vuit anys, encapçalat per Antoni Solà i format per CiU, el PSC i ERC, van impulsar la creació d'un centre per estudiar anglès al municipi. La fundació va començar a donar beques el 2006, però el centre d'idiomes a Santa Coloma no va ser una realitat fins dos anys més tard.

La Generalitat va acceptar la proposta de la fundació i de l'Ajuntament i, des del curs 2008/09, existeix l'esmentat CPD a Santa Coloma. Posteriorment, també se'n va estrenar un altre a Palafrugell. L'EOI té els següents centres oficials a la demarcació de Girona: Girona, Figueres, Blanes, Olot, Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, Puigcerdà i Ripoll.

Inversió i funcionament

La fundació va fer una inversió inicial en equipaments i espais, i el Departament d'Ensenyament va triar l'emplaçament (dues aules de l'institut) i el professorat. Les dues docents que imparteixen anglès a Santa Coloma depenen de l'EOI de Girona. Des del 2008, la fundació dóna una subvenció anual per al funcionament.

Les classes d'anglès són a l'institut de Santa Coloma, a l'avinguda de Salvador Espriu. S'hi fa classe els dimarts i els dijous de les quatre de la tarda a les nou de la nit. Actualment, hi ha vuitanta-vuit alumnes repartits en quatre cursos (segon, tercer, quart i cinquè). Els estudiants d'anglès de Santa Coloma poden accedir als certificats oficials de l'EOI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona