Educació

Educació

Sèniors de rècord a Canet de Mar

La UNED de Canet de Mar, que funciona des del 1993, adreça l'oferta a la gent gran i bat rècords amb més de 170 inscrits

Francès i anglès són els cursos més sol·licitats, amb classes presencials a l'Escola de Teixits

La mitjana d'edatdels alumnes és de 60 anys i majoritàriament són homes els que s'hi matriculen

Són puntuals i alguns fins i tot arriben abans que la mestra a la classe de francès. Van de cara a la feina i obren els llibres mentre la professora els pregunta en francès el que han fet el cap de setmana. La conversa és fluida per als qui ja dominen l'idioma mentre que altres estan més còmodes seguint el temari del llibre. La veterania predomina a l'aula, on tots tenen més de cinquanta anys, requisit per matricular-se al programa UNED Sènior que es fa a Canet.

“Les ganes que hi posen i l'interès amb què pregunten no té preu. Els anys no són cap problema per aprendre”, assegura la professora, que reconeix que les classes que fa amb adolescents no desperten tanta passió. Des de les files de darrere Quim Masgrau és dels més joves i no s'ho repensa a parlar en francès, mentre la resta se l'escolta amb atenció. El francès i sobretot l'anglès són els cursos als quals s'inscriuen més alumnes. El coordinador de la UNED a Canet, Carles Sàiz, assegura que aquest segon semestre s'ha aconseguit batre rècords amb 170 inscrits a les vuit assignatures que s'ofereixen. Algunes de les noves propostes, com el curs de literatura, no s'han pogut portar a terme. “No ens fa cap vergonya, però hi ha unes preferències que ens costa canviar”, explica. Sàiz, que imparteix el curs d'història, parla satisfet dels seus alumnes. “Es fa estrany explicar la Guerra Civil quan alguns d'ells l'han viscut més que jo i em podrien donar lliçons a mi.” La formació de gent gran ha anat augmentant els darrers anys i a més dels idiomes es poden inscriure a psicologia, música i la novetat d'aquest semestre, els itineraris del patrimoni català.

La mitjana d'edat dels alumnes és de 60 anys i majoritàriament són homes els que es matriculen, pagant 40 euros per assignatura. “Alguns t'avisen que han d'anar al metge i ja corren a demanar els apunts perquè no poden venir”, apunta Sàiz. Coincideix que alguns alumnes compaginen els cursos amb les conferències que tampoc no es volen perdre a les aules d'extensió universitària que funcionen a Arenys de Mar, Argentona i Calella, adscrites a la Universitat Pompeu Fabra. “Ens demanen que mirem de no fer coincidir els dies, perquè volen ser a tot arreu”, comenta Sàiz. Les assignatures que imparteixen professors llicenciats són presencials i de trenta hores lectives, sense examen, ja que només se certifica el grau d'assistència.

L'oferta universitària es va iniciar el 1993 arran de les gestions de l'exalcalde de Canet de Mar, Josep Rovira, per tenir una subseu de la UNED al municipi. Fins fa un parell d'anys encara es feien els cursos d'accés directe a la universitat per a majors de vint-i-cinc anys i el primer curs d'algunes carreres. Des d'aleshores l'Ajuntament manté
el conveni amb la UNED, amb una aportació d'uns 16.000 euros, perquè la subseu es mantingui. El
regidor d'Educació, Lluís Llovet (ERC), confia que a mitjà termini s'assoleixi els dos-cents alumnes per compensar la inversió i garantir l'aposta en formació que es vol concentrar a l'Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar. Aquest curs Ensenyament també ha reconegut la UNED de Canet per impartir els cursos de formació continuada als mestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA