Educació

Un curs amb 246 docents menys

El nombre d'alumnes a la demarcació ha augmentat en 3.655

Els docents faran més classes per mirar de compensar les retallades

Les retallades en l'ensenyament seran ben visibles en el curs que començarà el dia 12 per als alumnes d'infantil i primària. Un curs que a les comarques gironines arrencarà amb un total de 117.856 alumnes, 3.655 més que el passat, i amb 7.938 mestres i professors en plantilla, 246 menys que el curs passat. L'increment del nombre d'alumnes es registra principalment a secundària, amb 2.942 estudiants més, mentre que a primària l'augment és de 713 escolars. La disminució del nombre de docents és de 99 professors a secundària i de 147 mestres a primària. Unes tisorades que el Departament d'Ensenyament pretén compensar amb més hores de docència. En aquest sentit, el director d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va indicar ahir que a secundària s'impartiran 1.564 hores de docència més que el curs passat, i a primària, 965 més. “És un any complex”, va reconèixer Bayot, que malgrat tot va subratllar que “tots els centres tenen les plantilles necessàries per començar el curs bé, amb estàndards de qualitat”. A més, el director d'Ensenyament a Girona va voler restar importància a la disponibilitat de més o menys recursos adduint que “en els últims set o vuit anys, tenir més disponibilitat de mitjans no s'ha traduït en una millora dels resultats acadèmics”. Així, i en relació amb les mobilitzacions que les diverses organitzacions sindicals han convocat per als dies 12 i 13 en els mateixos centres per protestar per les retallades, Bayot les va desautoritzar amb l'argument que, dins de les instal·lacions educatives i en l'horari lectiu, no considera legítim utilitzar els alumnes per fer proclames ni sindicals ni polítiques. “La institució escolar hauria d'estar per sobre d'aquest tipus de proclames”, va indicar. En aquest sentit, va expressar la confiança que el professorat, majoritàriament, “tindrà clara” aquesta premissa.

Una altra dada que Bayot va donar a conèixer ahir és el nombre d'unitats que superaran la ràtio de 25 nens a infantil i que serà d'un total de 94 en relació amb les 284 que seran superiors o iguals als 25. A secundària, hi haurà 60 unitats que tindran més de 30 alumnes, mentre que en 210 la quantitat serà o inferior o igual a 30.

Ahir, hi va haver l'última tanda de nomenaments per cobrir substitucions abans que comenci el curs. Es van adjudicar unes 800 places per substituir baixes de llarga durada. I és que dels 246 docents dels quals Ensenyament prescindeix, havien treballat fins ara com a interins i ara només podran aspirar a fer substitucions. Els sindicats Ustec-Stes, CCOO i la UGT van denunciar novament ahir les retallades de professorat, així com l'empitjorament de les condicions de treball per al col·lectiu. I van reiterar la seva crida a la mobilització.

Dos centres nous i cinc que estrenen edifici

N.A./J.C

Aquest curs, a més dels dos centres de nova creació –una escola a Banyoles i una secció d'institut a Riells i Viabrea–, n'hi ha cinc més que estrenaran edifici. Es tracta de l'institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro, les escoles El Morrot i Sant Roc d'Olot, l'escola Pi Verd de Palafrugell i l'escola La Bòbila de les Preses. La Generalitat ha invertit 25.721.167,35 euros en l'execució dels darrers cinc equipaments. En el cas de La Bòbila, les obres encara no estan enllestides (tal com s'aprecia en la fotografia), de manera que alumnes i mestres hauran de conviure durant un temps amb els operaris i els treballs que s'hi duguin a terme. És previst que les obres estiguin acabades a finals d'octubre.

Alguns dels centres funcionaven, fins al curs passat, amb mòduls prefabricats. Així que la inauguració d'aquests edificis representarà la supressió de 23 mòduls. Així, dels 308 barracons que hi havia el curs 2011/2012 a les comarques gironines, es passa a 285. Hi ha encara 29 centres que funcionen, en la seva totalitat, en barracons. Ensenyament vol reduir progressivament la presència de mòduls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses