la crònica

Acostar Europa als futurs votants

Els estudiants d'avui seran els votants del demà i això ho té molt clar el representant de la Comissió Europea a Catalunya, Manel Camós, que va participar en un col·loqui amb els alumnes de l'IES Illa de Rodes de Roses, per mirar d'explicar-los què significa Europa a la pràctica. En el marc del Dia d'Europa i de la proximitat de les eleccions europees, Camós va participar en una jornada de treball amb una cinquantena de joves rosincs, que van assistir a la sala de plens municipal per escoltar les explicacions del responsable europeu.

Entre d'altres qüestions, Camós va parlar del Tractat de Lisboa, de l'abstenció en les eleccions europees i de la importància que els estats tinguin clar que hi ha alguns temes de política exterior que és millor que es negociïn conjuntament. El representant europeu també va posar alguns exemples de polítiques de la CE per demostrar als alumnes que Europa no és aliena a la seva vida quotidiana. «La UE ha fet baixar els preus de les trucades internacionals dels mòbils, per exemple», els explicava Camós. Precisament, els joves rosincs es van mostrar sorpresos que aquestes decisions les prengui Europa.

En el torn de preguntes, els alumnes de l'IES Illa de Rodes semblaven més periodistes que estudiants i van posar sobre la taula temes com la crisi econòmica, els problemes de Turquia per entrar a la Unió Europea o el pla de Bolonya. El mateix Camós en acabar la sessió va dir: «Intento cada any fer un parell de trobades amb estudiants com aquesta, però han demostrat que ho han treballat i que estan molt preparats. Aquest institut és modèlic.»

I és que un grup d'estudiants de primer de batxillerat científic –part dels que van assistir a la xerrada– han participat durant uns mesos en un xat per internet amb representants de la UE, una activitat que ha format part d'un programa . Segons van explicar els participants –la Laura, la Núria, l'Emma i en Jordi–, l'experiència ha estat interessant per aprendre alguns aspectes de la UE que desconeixien. «El 70% de les lleis que afecten Catalunya es fan a Europa i això la gent no ho sap», deien. Segons van comentar, el que van fer és preparar-se preguntes per fer en anglès i per llegir les respostes s'imprimien tota la conversa del xat per entendre millor què els deien. A banda de l'institut de Roses, que va ser l'únic de l'Estat espanyol que hi va participar, també hi havia centres educatius d'altres països. El centre confia que el professor Xavier Serra, que ha estat l'impulsor de la iniciativa a l'institut, pugui portar a terme programes similars en els pròxims anys. A banda de la participació d'aquests estudiants de batxillerat als xats europeus, dos alumnes més –en Mohamed i la Wassima– van elaborar un vídeo sobre Europa. A l'acte també hi va participar l'alcaldessa, Magda Casamitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.