Educació

L’avançament del curs costarà al govern 12 milions d’euros

Les escoles concertades no saben com se sufragarà la sisena hora

El Consell Escolar de Catalunya expressa l’oposició al procés de nou calendari

Cambray donarà dilluns explicacions al Consell

El Departament d’Educació destinarà 12 milions d’euros a pagar les activitats que les escoles organitzin les tardes del setembre que ve, ja que amb l’avançament del calendari escolar durant aquest mes l’activitat lectiva acabarà a la una del migdia. Així ho va explicar ahir el president del govern, Pere Aragonès, en una entrevista a TV3. “Hi ha una primera estimació de 12 milions, que assumirem des del govern”, va assegurar. Aragonès va recordar que el Departament d’Educació té un pressupost de 5.400 milions d’euros, “per la qual cosa hi ha marge per fer ajustos”.

Per mantenir el còmput anual d’hores hi haurà dos dies més de festa en el curs i jornada intensiva al setembre. Les classes s’hauran de fer entre les nou i la una del migdia, i el menjador i l’espai de migdia es garantiran fins a dos quarts de quatre. A partir d’aquesta hora les escoles organitzaran activitats no lectives i el departament les sufragarà perquè no ho hagin de fer les famílies, tant a l’escola pública com a la concertada, afectada igualment pel canvi de calendari. La concertada fa una hora més que la pública, una sisena hora en què no es pot avançar matèria però sí reforçar-la o oferir activitats complementàries. L’escola concertada garantirà el servei en aquesta hora, perquè les famílies no vegin alterat l’horari habitual, però no té encara clar si l’assumirà el departament en comptes de les famílies.

Aragonès va defensar que l’avançament de l’inici de curs representa “una mesura equitativa i molt bona” tot i les crítiques que ha provocat en la comunitat educativa, especialment per la falta de consens previ amb què l’ha decidit el govern. La mostra del rebuig unànime la dona el Consell Escolar de Catalunya (CEC), el màxim òrgan consultiu del departament. L’ordre del nou calendari escolar no es pot aprovar sense el seu dictamen, preceptiu però no vinculant –el dictamen del consell no és d’obligat compliment per part del departament–. Dimarts es va reunir la comissió de programació del CEC, en què es va manifestar l’oposició unànime a la manera en què el departament ha gestionat l’avançament del calendari, sense consens previ. “Tothom s’ha sentit ofès i menystingut”, va explicar ahir Xavier Díez, representant del professorat per part d’Ustec. No només per l’anunci de l’avançament del curs sinó per les declaracions del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, que va defensar que el consens hauria estat impossible. “No hauria estat difícil arribar a acords”, defensa Díez. La comissió va acordar demanar la compareixença de Gonzàlez-Cambray al ple del consell perquè hi doni explicacions. El conseller se’ls ha avançat i ha demanat comparèixer, a petició pròpia, dilluns.

Els sindicats de l’educació, d’altra banda, han decidit plantar els representants del departament a la reunió de la mesa sectorial prevista per a avui. Els sindicats la van demanar per negociar aspectes relatius a les condicions laborals i la millora de la qualitat educativa, i segons explica Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, el departament va incloure un punt a l’ordre del dia sobre el nou calendari. “Estem oberts a negociar un calendari des de zero, però no pas un calendari fixat per al 5 de setembre”, va explicar Segura. Els sindicats han organitzat avui una protesta a la porta del departament.

S’acumulen també les queixes sobre la proposta del nou currículum. Prop de 4.000 persones han signat en 48 hores una petició a la plataforma Change.org contra la reforma curricular d’ESO i batxillerat encapçalada per professors de diferents especialitats. Critiquen que el nou currículum es plantegi amb poc temps per preparar-lo, lamenten la reducció d’hores lectives a quasi totes les matèries i qüestionen els canvis en les qualificacions de les avaluacions, entre altres. També han qüestionat el procés del canvi de currículum una quarantena d’entitats socials, que reclamen ser tingudes en compte, més temps per revisar l’esborrany de currículum i que aquest introdueixi la promoció de la diversitat, la cultura de pau i la protecció dels drets humans.

LES XIFRES

12
milions
d’euros destinarà el Departament d’Educació per sufragar l’hora de la tarda durant el setembre.
53
consellers
constitueixen el Consell Escolar de Catalunya en representació dels diferents sectors.

Calendari per treure les mascaretes

Xavi Aguilar

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu de bon ull que l’eliminació de la mascareta a l’interior de les aules escolars arrenqui el 28 de febrer, tal com demanen els pediatres, i es faci de manera progressiva a partir dels dos primers cursos de primària. D’acord amb l’informe de l’Associació Espanyola de Pediatria, però tenint en compte que és un calendari flexible i subjecte a canvis, a partir del 14 de març s’eximiria de dur la mascareta els alumnes de tercer i quart. Al cap de quinze dies, a partir del 28 de març, seria el torn de cinquè i sisè. Els estudiants de secundària deixarien el tapaboques a l’aula a partir del 25 d’abril i els de batxillerat, el 9 de maig. “Quadra amb el que nosaltres sempre havíem defensat”, diu el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona