Educació

Les escoles que segreguen per sexe, sense concert

Educació anuncia que no renovarà el finançament a onze centres a infantil, ESO i postobligatoris el curs vinent

A primària els concerts es mantenen per ara fins al 2025/26 per una ordre del TSJC

Les escoles que segreguen per sexe quedaran sense concert educatiu el curs vinent en les etapes d’infantil, secundària, batxillerat i FP. Així ho va decidir ahir el govern a proposta del Departament d’Educació, i la mesura afectarà onze centres educatius. No n’hi ha cap que estigui impartint el segon cicle d’educació infantil, entre els tres i els sis anys. L’etapa de primària haurà de seguir amb el concert fins al curs 2026/27 si no prospera el recurs que el departament va presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va dictaminar el novembre passat que les escoles que fan educació diferenciada havien de seguir rebent finançament públic sis cursos més.

“Al segle XXI no hi pot haver cap escola que amb finançament públic continuï separant nens i nenes a les aules. Les escoles, lliures de qualsevol tipus de discriminació”, va assegurar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu, que es va celebrar com cada dimarts. “La segregació per gènere fa augmentar els estereotips i legitima el sexisme. L’escola ha d’estar lliure de qualsevol tipus de discriminació”, va afegir.

La mesura afectarà un total de 139 grups de l’educació secundària obligatòria i 3.850 alumnes. Cal afegir-hi 251 estudiants de batxillerat de dos centres. L’abast econòmic de la mesura és de 15 milions d’euros.

El conseller va assegurar que cada vegada hi ha més cobertura jurídica que empara aquesta decisió, i va expressar la determinació del departament per deixar de finançar qualsevol escola que diferenciï nens i nenes a les aules. Els concerts es renoven sempre que es mantenen els requisits del concert, va recordar. El curs vinent s’acaba la vigència dels concerts a infantil, ESO i postobligatoris. Aprofitant l’acabament del concert, Educació considera que la Lomloe dona la cobertura jurídica necessària. La llei educativa espanyola recull, en l’article 83, que els centres sostinguts totalment o parcialment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives per a la igualtat efectiva de dones i homes, i no separaran l’alumnat per sexe.

A més d’aquest aval, Gonzàlez-Cambray va defensar que la decisió respon a una demanda social. El ple del Parlament va instar la setmana passada el govern a retirar el concert, amb el vot favorable de tots els grups excepte Ciutadans, Vox i el PP. També en la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió es va preguntar sobre aquesta qüestió i el 85,1% dels enquestats es van mostrar en desacord amb el finançament públic a les escoles que segreguen per sexe, segons va recordar el conseller.

LA FRASE

No hi pot haver cap escola que amb finançament públic continuï separant nens i nenes
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’educació

La renovació a primària, a judici

Rosa M. Bravo

A primària, la renovació del concert es va fer el curs 2020/21, amb una durada de sis anys, fins al 2025/26. El departament va intentar no renovar-ho, però les escoles van apel·lar judicialment i el TSJC va obligar a renovar el concert amb una mesura cautelar. El departament va fer les al·legacions que va considerar oportunes i ara està esperant la sentència. Tot i el seu desig, el conseller d’Educació es va mostrar convençut que la resolució judicial serà desfavorable. “No esperem que la sentència sigui favorable; ja sabem com actuen els tribunals en determinats àmbits”, va dir. De manera cautelar, el departament ha mantingut els concerts a primària i es mostra “determinat” que no es destinin diners públics a les escoles que segreguen. Si la sentència confirma que s’han de continuar aplicant les mesures cautelars, Educació no els renovarà el concert de cara al curs 2026/27.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT