Educació

La flexibilització del requisit del B2 implicarà pocs canvis

Les universitats mantenen la política relativa a l’assoliment de les competències lingüístiques dels últims anys

La majoria no demanava a l’alumnat acreditar el nivell B2 en una tercera llengua

Dimarts passat el govern va aprovar la flexibilització de l’acreditació del nivell B2 en terceres llengües als graus universitaris a través d’un decret llei que modifica un article de la llei 2/2014. Aquesta fórmula suposa la renúncia a exigir un certificat B2 per a l’anglès, el francès, l’alemany o l’italià per obtenir el títol dels estudis. El 2014, la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic establia que els estudiants que iniciessin els graus a Catalunya a partir del curs 2014/15 havien d’acreditar, en acabar els estudis, el coneixement d’una de les quatre llengües establertes a la selectivitat amb un nivell de B2 –en anglès seria l’equivalent al First Certificate–. Segons la llei, l’acreditació es podia obtenir superant una prova comuna a tot el sistema universitari que es podia convalidar amb certificats oficials. Els departaments responsables d’universitats i ensenyament havien de facilitar l’accés dels alumnes a la universitat amb competències en terceres llengües.

El juny del 2017, quan la promoció del 2014/15 estava a prop d’acabar els estudis, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) –hi estan representades les 12 universitats i la Generalitat– va demanar una moratòria de quatre anys per aplicar l’exigència del B2. El motiu va ser la constatació que entre un 20% i un 25% dels alumnes no podrien satisfer aquest requisit. El CIC demanava que se substituís l’exigència d’un únic nivell per una regulació més flexible i adaptable a les possibilitats i necessitats de cada universitat, d’acord amb la seva autonomia. Es demanava també poder ampliar el ventall de les quatre llengües i estudiar-ne l’exempció per a alumnes amb dificultats importants per adquirir les competències lingüístiques. Es proposaven mesures per incentivar l’aprenentatge de les llengües i millorar les ajudes. En el decret llei que va entrar en vigor dijous es reconeix que “l’exigència del B2 no s’ajusta a la situació actual de les universitats ni al grau de coneixement de l’estudiantat”.

En aquests quatre anys hi ha hagut disparitat de criteris. La Universitat de Girona, per exemple, demanava el coneixement de B2 com a requisit per als alumnes que es matriculessin a partir del curs 2017/18, i oferia diferents propostes per ajudar els estudiants. La UAB, en canvi, no el va exigir mai.

Amb l’acord del govern, que respon a la petició del CIC, es modifica l’obligatorietat d’acreditar el B2 que estableix la llei i es deixa que les universitats adaptin el criteri a les seves necessitats. I sembla que poques coses canviaran. Fonts de la UAB destaquen el seu interès que els estudiants es formin en una tercera llengua i n’incentiven l’aprenentatge, però mai s’ha aplicat com a requisit i tampoc es farà ara. Tampoc la UPF ha demanat l’acreditació durant la moratòria, i encara està estudiant l’acord de la flexibilització per establir l’actuació a partir d’ara. La Universitat de Barcelona no s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió.

A la UPC tenen regulat, des de la implantació dels graus, l’assoliment de competències en una tercera llengua. Així ho explica la vicerectora de Qualitat i Política Lingüística, Imma Ribas, que precisa que l’assoliment es mostra per diferents vies: “L’acreditació amb els títols oficials, la realització de nou crèdits en anglès, la presentació del treball final de grau en anglès o la mobilitat internacional que inclogui nou crèdits.” No hi haurà cap canvi perquè als estudis de la UPC és freqüent l’ús de terminologia i bibliografia en anglès. “Els estudiants necessiten les llengües per treballar en entorns multilingües i el 98% es titulen amb l’assoliment de la competència lingüística”, assegura, i destaca les diferents iniciatives per facilitar l’aprenentatge de llengües.

L’exigència del B2 no s’ajusta a la situació de les universitats ni al grau de coneixement de l’estudiantat
Decret llei 22/2021
La UdG es converteix en una anomalia dins el conjunt del sistema universitari català
Jonathan Muela
Portaveu dels alumnes de la UdG
El 98% es titulen amb l’assoliment de la competència lingüística
Imma Ribas
Vicerectora de qualitat i Política Lingüística de la UPC

Protestes a la UdG per l’obligatorietat del B2

J. Trillas

Els estudiants de la Universitat de Girona reclamen al rectorat que reverteixi l’obligatorietat d’acreditar el coneixement d’una llengua estrangera per graduar-se. Segons el representant dels estudiants, Jonathan Muela, la UdG és ara mateix una anomalia perquè altres universitats o no ho tenen o ja ho estan revertint. El problema és que aquest requisit està aprovat pel consell de govern de la UdG. Muela va recordar que hi ha una resolució del síndic de la UdG, Josep Manuel del Pozo, i una altra del Síndic de Greuges que recomanen al rectorat suprimir l’acord de govern sobre la presentació del B2 en finalitzar la carrera, i que la UdG es converteix en “una anomalia dins el conjunt del sistema universitari català”, perquè altres universitats ja ho estan solucionant. Els estudiants gironins, que dijous passat es van manifestar, estan disposats a recórrer a la via judicial per anar en contra de l’obligatorietat de tenir el B2 per acabar un grau. Demanaran “responsabilitats patrimonials” per als alumnes que fa “un any o dos” que no poden fer un màster o trobar feina en espera de tenir el B2. La UdG va afirmar que continuarà posant facilitats als alumnes que necessitin aquesta acreditació, com ara cursos intensius i també beques. Res fa preveure, però, que faci un consell de govern extraordinari per modificar o revertir aquesta política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona