Educació

Només Palau de Santa Eulàlia recupera per ara l’escola rural

L’escola d’aquest poble de l’Alt Empordà va tancar fa 50 anys i es reactivarà el curs vinent

De cara al 2022, Educació treballa per fer-ho en cinc pobles més

Uns deu municipis hi van ser candidats

D’entre la desena de municipis gironins que inicialment s’havien apuntat a la prova pilot impulsada pels serveis d’Educació per reobrir escoles rurals, només un ho podrà fer el proper mes de setembre, i serà Palau de Santa Eulàlia. Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, el Departament d’Educació ha anunciat que les famílies ja podran preinscriure’s al nou centre aquesta primavera. En cinc municipis més, Educació continuarà treballant per reobrir les escoles pel curs 2022/23. Es tracta de Parlavà (Baix Empordà), Campllong (Gironès), Llambilles (Gironès), Maià del Montcal (Garrotxa) i Brunyola (Selva).

El director dels serveis territorials d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, ja havia explicat en reunions anteriors quins són els criteris bàsics per reobrir un centre: tenir garantit un nombre mínim d’alumnes que justifiqui la reobertura; disposar d’un espai que compleixi amb totes les característiques necessàries; que la reobertura no provoqui el tancament d’una altra escola i, finalment, que no suposi cap inversió inassumible. “Palau de Santa Eulàlia és un municipi petit però que té un nombre d’alumnes prou elevat”, diu Fonalleras. Xavier Camps, alcalde de Palau de Santa Eulàlia, qualifica de “molt bona notícia” l’anunci de reobertura de l’escola, fet que demostra, segons ell, que el poble no envelleix.

Actualment els joves del poble s’han de desplaçar a municipis de la comarca com ara Bàscara o Vilafant. A Palau hi ha un centenar d’habitants i una quinzena de joves en edat escolar. Una enquesta prèvia, preguntant als veïns si estarien disposats a matricular els seus fills al poble, va donar una aclaparadora resposta positiva que va portar l’Ajuntament a fer el pas.

Pel que fa als mestres, el delegat d’Educació explica que la dotació es decidirà quan es confirmi el nombre real d’alumnes en la preinscripció. En previsió, però, Camps explica que es posa a disposició la planta baixa i el primer pis de l’edifici de l’ajuntament per poder-hi fer, respectivament, classes d’infantil i primària.

Els treballs d’adequació –diu l’alcalde– són mínims i perfectament assumibles per l’Ajuntament: “El local és operatiu, sostenible i equipat de plaques solars; només ens cal suprimir un envà i fer el tancament del pati que ens ha demanat Educació”, diu Camps. Si la demanda existeix, no es descarta facilitar també un espai de menjador escolar.

LES FRASES

Palau de Santa Eulàlia és un municipi petit però que té un nombre d’alumnes prou elevat.
Martí Fonalleras
director dels serveis territorials d’Educació a Girona
És una molt bona notícia per al poble, que demostra que el nostre municipi no envelleix
Xavier Camps
Alcalde de Palau de Santa Eulàlia
“Voluntat de desencallar” també la nova escola a Lliurona

Educació ha visitat el solar que Albanyà cediria

Martí Fonalleras i l’equip tècnic del Departament d’Educació s’han desplaçat a Lliurona (municipi d’Albanyà), per valorar la petició veïnal i de l’Ajuntament d’una nova escola. L’escola actual, en mòduls prefabricats d’ençà més de 30 anys i en uns terrenys amb un contracte que caduca el 2022, té quinze alumnes. L’Ajuntament posa a disposició un solar cedit per un veí per fer-ne una de nova. “Hi ha la voluntat de donar continuïtat a l’escola i hem d’estudiar com fer-ho”, diu Fonalleras. Tot i que no s’ha concretat el calendari, l’alcalde, Joan Fàbregas, interpreta que “les intencions són bones”, i confia que el projecte es desencallarà tenint, en compte l’emplaçament i les necessitats de Lliurona.

Pobles que hi renuncien

Algunes candidatures inicials no es veuen viables

A més de Palau de Santa Eulàlia (pel començament del curs 2021/22), i dels cinc municipis que continuaran en el procés confiant poder reobrir la seva escola el 2022, altres municipis que s’hi havien apuntat inicialment hi han renunciat per motius diversos. Entre la desena de pobles que van sonar com a possibles candidats la tardor del 2020 hi havia Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany), Gombrèn (Ripollès), la Vall de Bianya (Garrotxa) i Pontós (Alt Empordà). Segons fonts d’Educació, alguns d’aquests municipis només van assistir a les reunions prèvies, i en alguns casos els sondejos dels ajuntaments per garantir un nombre mínim d’alumnes no van donar fruit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona