Educació

El TSJC fixa un mínim del 25% de l’ensenyament en castellà a Catalunya

El tribunal diu que l’ús actual és “residual” i que cal impartir una altra matèria a més de la de llengua castellana

La sala desestima la petició de modificar els impresos de preincripció escolar perquè els pares puguessin triar el castellà com a llengua vehicular

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment un recurs interposat pel Ministeri d’Educació i ha establert un mínim del 25% de l’ensenyament en castellà a Catalunya, tot remarcant que l’ús actual és “residual”.

La sala declara l’obligació de la Generalitat d’adoptar les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera “efectiva i immediata” l’ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, “que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas”. El tribunal remarca que a més de l’assignatura de castellà, cal fer en aquest idioma una altra matèria no lingüística de caràcter troncal.

El Ministeri, a través de l’Advocacia de l’Estat, havia presentat un recurs contra diverses resolucions del Departament d’Educació en matèria d’ús de les llengües vehiculars en l’ensenyament. El tribunal conclou que de la documentació aportada i de la prova practicada “es desprèn que, en conjunt, l’ús vehicular de la llengua castellana en el sistema d’ensenyament de Catalunya és residual, o almenys així és en una part significativa de centres i grups docents”. Això suposa, continua, una “infracció del marc jurídic vigent”.

El tribunal constata que correspon fixar un ús vehicular mínim de les llengües oficials que “permetin redreçar l’actual situació contrària a l’ordenament”, i fixa el mínim en el 25%, el que implica fer una assignatura troncal en castellà al marge de la pròpia de llengua castellana.

Desestima canviar els impresos de la preinscripció

El Ministeri també reclamava que es modifiquessin els impresos de preinscripció escolar perquè els pares tinguessin acreditat que el castellà seria vehicular en tots els cursos. La sala desestima aquest petició perquè considera que amb el percentatge mínim del 25% ja s’estaria complint l’ús de les dues llengües. A més, remarca que el principi de no discriminació dels alumnes per raó de la llengua establert a l’Estatut imposa un sistema d’una única línia bilingüe, un sistema que “exclou per la seva pròpia naturalesa la llibertat d’opció per part dels usuaris”. Així doncs, el fet que les inscripcions no incloguin l’opció de llengua vehicular no pot ser considerat il·legal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona