Educació

Queixes per la supressió de 22 grups d’alumnes de P3

El sindicat USTEC lamenta que no s’aprofiti la disminució demogràfica per rebaixar les ràtios

S’anima la comunitat educativa a mobilitzar-se per protestar

USTEC alerta que es reduirà la plantilla en 30 docents

L’oferta de places de P3 que ha fet el Departament d’Educació a les comarques gironines per al curs que ve representarà el tancament de 22 línies de P3 en escoles públiques d’arreu de les comarques gironines que ara estan en funcionament. L’oferta d’Educació va ser de 338 grups, 22 menys que la de l’any passat, amb 360 grups. El sindicat USTEC va lamentar ahir que Educació no aprofiti aquesta oportunitat per disminuir la ràtio a les aules de P3 com una aposta clara per la qualitat educativa, i sobretot per fer realitat la política d’inclusió que, segons van denunciar els seus representants, s’està aplicant amb recursos testimonials. “La política d’Educació és tancar grups i reduir despeses. Cada grup que es tanca representa un professor i mig d’estalvi. Un estalvi que va en contra de la qualitat educativa. I paral·lelament, es fa l’impossible per mantenir la concertada”, va exposar ahir Xavier Díez, del sindicat USTEC. El tancament d’aquests grups implicarà una reducció de la plantilla en 30 docents. Mentre que, segons aquesta organització sindical, moltes ràtios de grups de P3 continuen “ultrapassant” els límits legals (de 25 alumnes a infantil) i se segueix aplicant de forma normalitzada una mesura excepcional, com és l’escolarització de fins a 27 alumnes per classe.

D’acord amb les dades que va fer públiques ahir aquest sindicat, es tancarà una línia de P3 a Bescanó, Cassà de la Selva, Celrà, la Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols (a l’escola Gaziel) i a Vidreres. A Blanes i a Girona (escola de la Font de la Pólvora i Dalmau Carles) es tancaran dues línies, respectivament, i a Roses, quatre línies (una a cada centre públic). A aquesta llista s’hi ha de sumar el tancament d’un grup de 1r d’ESO a l’institut de Riells i Viabrea.

Díez va destacar que, com a conseqüència del tancament dels grups de P3, en alguns casos, com a la Bisbal i Roses, hi haurà famílies que ja tenen fills escolaritzats als centres i que hauran de portar el petit a un altre de la població. Aquesta situació “és un escàndol que contradiu tant les promeses d’aquest govern sobre la qualitat educativa com la reversió de les retallades”, va argumentar ahir USTEC en una roda de premsa conjunta amb els representants de l’AMPA de l’escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols, a la qual el sindicat dona suport en les seves mobilitzacions. USTEC anima la comunitat educativa a mobilitzar-se per evitar cap tancament a Girona. El sindicat proposa que, allà on hi hagi una disminució del nombre d’alumnes, en comptes de tancar línies, es rebaixi la ràtio a tots els grups de les escoles i que els alumnes que arribin un cop iniciat el curs –el que s’anomena la matrícula viva– es distribueixi de forma equitativa i rotatòria entre els centres. D’aquesta manera, segons van afegir, s’evitaria la creació de bonys als centres.

LES XIFRES

338
grups
de P3 van ser els que es van oferir en la preinscripció per al curs vinent. Són 22 menys que el curs passat.
7.123
alumnes
de P3 s’han preinscrit a la demarcació. El nombre podria variar en la matriculació.

“Cal racionalitzar els recursos públics; són finits”

El director dels serveis territorials d’Educació, Martí Fonalleras, va explicar ahir que l’oferta de grups de P3 s’adequa al nombre de nens d’aquesta edat que hi ha a les comarques gironines. “Treballem amb mapes correctes”, va assegurar. Segons el director territorial, un cop fetes les preinscripcions i pendent encara que es formalitzi la matriculació, que es tancarà a finals de juny, la ràtio que quedarà de mitjana en aquests grups és de 21,7 alumnes, un nombre que considera “raonable”. Va ressaltar que en aquests moments han fet la preinscripció a P3 un total de 7.123 alumnes. I va indicar que si se situés la ràtio en 23, encara hi hauria 600 vacants disponibles. “Cal racionalitzar els recursos, que són públics i a més no són infinits”, va manifestar Fonalleras en resposta als retrets fets pel sindicat USTEC.

En relació amb la matrícula viva, va indicar que si bé és veritat que hi ha alumnes que arriben al llarg de l’any a les comarques gironines i que s’han d’escolaritzar, també n’hi ha que marxen de la demarcació, tot i que va reconèixer que el flux d’entrada és més gran que el de sortida. “Cal tenir en compte, però, que som un país pobre i que la Generalitat fa dos anys que funciona amb els pressupostos prorrogats”, va argumentar.

El passat 9 d’abril, el director d’Educació a Girona va comunicar al ple del consell escolar territorial el tancament d’aquests 22 grups d’alumnes de P3. El tancament de línies afecta escoles públiques i cap de concertada amb fons públics.

Tancada indefinida a l’escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols

N.A

L’AMPA de l’escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols iniciarà divendres a la tarda, un cop s’acabin les classes, una tancada de caràcter indefinit a les instal·lacions per protestar per la supressió d’una de les dues línies de P3 de cara al curs vinent. La tancada té el suport del professorat de l’escola i està oberta a totes les famílies del municipi. “S’ha creat una alarma important perquè hi ha set nens que s’hauran de recol·locar en altres centres de la població”, va exposar ahir el president de l’AMPA, Daniel Puntunet. Segons va concretar Puntunet, de les 236 places de P3 que s’han ofert en aquest municipi, ja hi ha inscrits 200 alumnes. I aquestes dades no tenen en compte ni els nens que arribaran al llarg del curs ni tampoc els alumnes amb necessitats educatives especials, segons va afegir.

L’escola Gaziel fa dies que va iniciar un calendari de mobilitzacions per intentar que Educació reconsideri el tancament d’una línia de P3. El 16 de maig, prop de 400 persones, entre famílies i escolars de tots els centres del municipi i el suport dels partits en campanya, van manifestar-se pels carrers de la vila.

Fonalleras va indicar ahir que respecta la decisió dels pares de mobilitzar-se, però va assegurar que a l’àmbit de Sant Feliu de Guíxols hi ha prou places vacants a l’escola publica per escolaritzar la mainada que s’ha preinscrit. “A la pública hi ha places suficients per absorbir la demanda”, va dir. Fonalleras va assenyalar que el tancament d’una línia de P3 afecta set famílies i que de places vacants n’hi ha onze. I, segons va ressaltar, en aquesta població la ràtio de P3 és de 22,1 nens per aula. A més, el director territorial va subratllat que a Banyoles es produeix exactament la mateixa situació que a Sant Feliu de Guíxols, i que la seva idea és aplicar el mateix criteri a les dues poblacions per evitar de fer discriminacions. “No podem tenir pobles de primera i de segona”, va manifestar Fonalleras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra