Educació

Educació

Història d’una petita gran escola

Un llibre recupera la història d’una de les innovadores escoles de la República

Va donar servei a un dels nuclis rurals de l’Anoia

L’escola del Saió, un petit nucli rural de Santa Margarida de Montbui, va tancar portes a principis dels anys 80 i aquestes tres dècades han estat suficients per esborrar-la pràcticament de la memòria col·lectiva d’aquest municipi anoienc.

L’escriptor Oriol Solà i Prat acaba de publicar L’Escola del Saió. Retalls d’un projecte educatiu singular, un llibre que exposa el funcionament del sistema educatiu i l’evolució que va experimentar durant les cinc dècades compreses entre l’inici de la Guerra Civil espanyola i principis dels anys 80. El llibre és el resultat d’un any de converses amb persones que hi van estar vinculades i de remenar documentació en diferents arxius.

Per a Solà, “aquest exercici de recuperació històrica es feia necessari perquè la informació que hi havia sobre aquesta escola era pràcticament inexistent: era gairebé com si no hagués existit!”.

I no només va existir, sinó que va ser un exponent dels nous aires que la República volia portar a les aules. Oriol Solà explica que “com moltes altres escoles que van néixer en aquell període, el col·legi del Saió és fruit del Consell de l’Escola Nova Unificada, una institució creada l’any 1936 amb l’objectiu d’instaurar una escola nova, gratuïta, única, laica, amb coeducació i en llengua catalana”, una iniciativa definida moltes vegades com el gran projecte pedagògic de la Revolució Llibertària.

Aquest conjunt de reformes buscava l’escolarització de tothom per tal de reduir la taxa d’analfabetisme, massa elevada tractant-se d’un país industrialitzat europeu. La millora tant de la qualitat del sistema educatiu com de la situació laboral dels mestres eren també a l’agenda.

En el cas del Saió, que fins llavors no tenia escola, les classes van començar al local requisat de l’Ateneu Agrícola, convertit en l’Escola Nova Unificada del Control de Montbui. El final de la Guerra Civil va suposar el tancament de l’escola i, també, l’enterrament d’aquell innovador projecte educatiu.

Molts anys després, el 1962, la iniciativa dels veïns va fer que es reobrís l’escola, ara com a Escuela Nacional Mixta El Sayó. L’objectiu era donar un altre cop servei als infants de totes les masies pròximes.

Solà relata que “la filosofia era una altra, deslligada de cap projecte a més gran escala”, però apunta que l’esperit essencial era el mateix de l’originària escola republicana, “que cap infant dels voltants es quedés sense escolaritzar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA