Educació

Quaranta-un centres, en el pla pilot Escola Nova 21

Escoles i instituts d'àmbits urbans i rurals de les comarques prendran part en aquest programa d'innovació que s'ha proposat actualitzar el sistema educatiu en un pla pilot de tres anys

Un total de 41 centres educatius de les comarques gironines –entre escoles públiques, concertades, instituts escola i instituts– participaran en el programa d'innovació educativa Escola Nova 21 després d'haver rebut, justament aquesta setmana, l'admissió en la iniciativa. El programa vol contribuir a actualitzar el sistema educatiu amb un pla pilot de tres anys. Proposa, entre altres coses, construir comunitats educatives basades en l'aprenentatge, entès com un procés personalitzat i inclusiu, i una organització escolar autònoma i oberta. Entre els centres de la demarcació de Girona que s'han incorporat al programa, n'hi ha diverses tipologies: des d'escoles de ciutats com ara Girona (hi ha sis escoles públiques i una de concertada), Salt, Figueres i Olot, com d'altres de l'àmbit rural, com, per exemple, la zona escolar rural (ZER) La Cerdanya, que aplega els centres de Bolvir, Ger i Llívia. A tot Catalunya, el programa aplega 482 centres i els de les comarques gironines representen un 8,5% del total.

El director de l'escola Pericot de Girona, Àngel Villalón, ha explicat que l'escola ja segueix des de fa temps una línia educativa innovadora que es reflecteix, per exemple, en una organització diferent dels espais i del mobiliari dins de les aules. “El professor ja no és el centre de l'aula; els alumnes treballen distribuïts per grups i hi tenim un espai de debat i un racó de lectura”, ha indicat Villalón, que exposa que aquesta forma de treballar, que fins ara estava implantada a infantil, s'ha començat a aplicar aquest curs a primària. “La idea és estar acompanyats per altres escoles que tenen aquestes mateixes inquietuds i compartir coneixements”, va exposar Villalón, que creu que a Girona hi ha prou centres apuntats per crear una xarxa de treball, prevista en el programa.

La directora de l'escola La Farga de Salt, Montse Palau, ha indicat que el centre fa temps que també treballa en el desenvolupament de línies pedagògiques innovadores i que van optar per demanar d'entrar a Escola Nova 21 per “tenir un acompanyament en el procés”. D'entre els projectes que tenen en marxa va destacar el treball per projectes, la potenciació de les àrees artístiques i l'ensenyament de les matemàtiques des d'una vessant més manipulativa. “Tenim diferents fronts oberts i ens anirà bé un cop de mà”, va raonar Palau.

Un altre dels centres que participaran en el projecte és l'escola 9de4t de Quart. En aquest sentit, la Plataforma per la Continuïtat 9de4t, que promou que l'escola tingui una educació integral dels 3 als 16 anys, ha expressat la seva satisfacció per haver entrat a formar part del programa. “Formar part d'Escola Nova 21 ens impulsarà a aprofundir en el sistema pedagògic inclusiu que el 9de4t aplica des de la seva fundació”, ha exposat la plataforma a través d'un comunicat. Aquesta plataforma, que es va constituir el 2015, treballa i es mobilitza per aconseguir la continuïtat de tota l'etapa obligatòria del sistema educatiu amb l'objectiu d'evitar un trencament metodològic entre les etapes de primària i secundària.

LES XIFRES

482
centres
d'arreu de Catalunya participen en el programa. D'aquestes, 41 són de les comarques gironines.
8,5
per cent
representen els centres educatius de la demarcació que han estat admesos en el pla.

LA DATA

30.09
Termini màxim de comunicació als centres d'arreu de Catalunya que s'incorporen al programa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona