Societat

El 112 rep una setantena de trucades durant la nit per les pluges

El Llobregat i els rius de les comarques gironines baixen amb molta aigua i cal precaució

El telèfon d’emergències 112 ha rebut durant tota la nit una setantena de trucades per les pluges. Els incidents van a la baixa. Durant tot l’episodi s’han atès 1.519 avisos per 1.075 incidències, sobretot al Vallès Occidental, Barcelonès i Baix Llobregat.

Protecció Civil ha avisat que rius i rieres encara baixen molt elevats en diverses comarques, sobretot el riu Llobregat i els rius de les comarques gironines, i demana a la població que no s’hi apropi ni els travessi. El riu Ter baixa amb un cabal molt elevat al seu pas per Torroella de Montgrí, on circula a 250 metres cúbics per segon i s’ha superat el llindar d’alerta.

El pla Inuncat es manté activat en alerta. Hi ha diverses carreteres encara afectades per esllavissades, dues tallades completament i tres més amb alguns carrils tallats, entre elles la C-58 a Vacarisses en sentit nord.

En concret, l’Agència Catalana de l’Aigua ha informat de l’increment de cabals significatius a les conques del Ter, l’Onyar, el Daró, el Llobregat, el Tordera i el Fluvià, així com un augment de sobreeiximent del pantà de Foix.

El 112 ha rebut 1.519 trucades en total, 757 des del Vallès Occidental i 307 des del Barcelonès. Per municipis, les trucades s’han realitzat sobretot des de Rubí (266), Barcelona (240), Terrassa (159) i Sant Cugat del Vallès (130).

De la setantena de trucades rebudes durant la nit, els Bombers han atès 39 serveis, la majoria per retirar i netejar vies i ajudar conductor afectats per acumulacions d’aigua, així com retirar arbres caiguts o altres elements del casc urbà com cablejats. 22 avisos han estat a la regió metropolitana nord i 8 a la sud.

Des de l’inici de l’episodi els Bombers han fet 624 actuacions, 323 a la regió metropolitana nord, 181 a la sud i 83 a Girona. Bombers de Barcelona han fet 51 sortides entre les 17 hores de dijous i les 8 hores d’aquest divendres.

Carreteres afectades encara

Hi ha algunes carreteres afectades per esllavissades: La C-58 està tallada a Vacarisses en sentit nord i el peatge de la C-15 és gratuït en els dos sentits de la marxa; la C-25 té un carril tallat a Santa Coloma de Farners en sentit Vic per un arbre caigut a la via; la C-55 té un carril tallat a Abrera per esfondraments; la B-120 està tallada a Olesa de Montserrat per esllavissades, i a la C-1414 es dona pas alternatiu a Esparreguera.

També s’han registrat afectacions en el subministrament elèctric a Terrassa (34 abonaments), i a Sant Martí i a Gràcia a Barcelona (1.340).

Els màxims acumulats des del vespre de dimecres fins aquest divendres s’han registrat a Castellbisbal, amb 157 litres per metre quadrat; a Mas de Barberans s’han recollit 146 litres; a la Bisbal d’Empordà han caigut 135 litres per metre quadrat; al Parc Natural dels Ports, 126 litres, i a l’Observatori Fabra de Barcelona se n’han acumulat 129.

Pel que fa a les intensitats en 30 minuts, a l’Observatori Fabra es van recollir 42,3 litres en mitja hora, 34 a Castellbisbal i 32 a Mas de Barberans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia