El museu Terra i Sol de l'Observatori de l'Ebre pren forma

El projecte preveu cinc grans àmbits

El complex museístic Terra i Sol, que és així com han batejat el futur museu de l'Observatori de l'Ebre, s'estructurarà en cinc grans àmbits i aprofitarà els edificis existents en les sis hectàrees de terreny on està instal·lat l'Observatori de l'Ebre, però se n'hauran de construir dos de nous. El primer àmbit estarà dedicat a l'Antàrtida, «la darrera terra descoberta del planeta» i inclourà informació sobre les campanyes de recerca que des de fa anys l'Observatori hi desenvolupa. Aquest àmbit s'ubicarà just als peus de l'Observatori, a l'antic edifici dels jesuïtes, on s'editava la revista Ibèrica. Per al segon àmbit, caldrà un edifici bioclimàtic de nova construcció on hi haurà informació sobre la terra, els moviments sísmics, l'atmosfera o les complexitats del clima. Al terrat hi haurà entre els jardins, instruments meteorològics i rellotges de sol. El tercer àmbit també s'ubicarà en un edifici bioclimàtic nou i estarà dedicat al sol i a la galàxia. Inclourà, entre d'altres, una representació dinàmica semiesfèrica del cel a l'Observatori, mostrant les estrelles nocturnes i les estrelles ocultes durant el dia i un 3D virtual que representarà les galàxies més pròximes i els seus moviments. L'àmbit quart estarà dedicat al riu Ebre i la seua conca i inclourà informacions sobre el canvi climàtic. S'instal·larà en una estructura lleugera també de nova creació. Finalment, el cinquè àmbit serà el museu històric i inclourà visites als diferents pavellons existents: l'edifici astronòmic, l'estació meteorològica, l'edifici magnètic, el dels rellotges, el sísmic i el Landerer.

Projecte ambiciós

Tot plegat, un projecte molt ambiciós, però que la direcció de l'Observatori ja ha fet arribar al delegat del govern, i al director dels serveis territorials d'Innovació a l'Ebre. «L'objectiu és divulgar la tasca científica i apropar-la als ciutadans», explica el director de l'Observatori, Miquel Torta, que en destaca també el potencial turístic. El projecte es troba en fase de disseny i encara no s'ha pressupostat. Ahir es va presentar per primera vegada en públic en una conferència organitzada per l'Ajuntament de Roquetes per celebrar la festa de segregació de Tortosa, a càrrec de l'ideòleg del projecte, Antoni Pou, geòleg i professor titular d'ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid, un gran coneixedor dels processos relacionats amb el canvi climàtic, i amb una extensa experiència en planificació interpretativa, comunicació i disseny. Pou també va destacar la necessitat d'integrar el museu al territori i promocionar des d'aquí la construcció bioclimàtica com una fórmula per impulsar l'economia del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
gastronomia

El ‘Tast a la Rambla’ celebra els deu anys de la mà de la Copa Amèrica

Barcelona

Amplien la prohibició de patinets i bicis a tota l’illa de vianants de Terrassa

TERRASSA
Successos

Cinc detinguts a Torrefarrera en una baralla entre dos grups

Torrefarrera
salut

Un patró alimentari de Sant Joan de Déu incrementa un 20% el nombre de nens que mengen verdura

barcelona
societat

Lliuren 11.000 firmes per aturar el trasllat dels usuaris de la residència de Reus

Reus
GIRONA

Revisions oftalmològiques per a 36 nens en situació vulnerable

GIRONA
urbanisme

Els pisos de la Torre Barceló de Mataró seran de compra i no de lloguer

Mataró
societat

Simulacre de risc químic al Baix Llobregat, el Barcelonès i els dos vallesos dimecres

Barcelona
PALOL DE REVARDIT

Faran una àrea de descans de la via verda a l’antiga Oficina de Turisme

PALOL DE REVARDIT