Ciència

Ciència

Ramon M. Masalles i Saumell, botànic i mestre de naturalistes

Membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des de l’any 2008

El doctor en ciències biològiques Ramon Maria Masalles i Saumell va morir dilluns, als 75 anys, segons ha comunicat la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Nascut l’any 1948 a Blancafort (Conca de Barberà), es va llicenciar en ciències biològiques a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en botànica. L’any 1979 es va doctorar amb una tesi sobre l’estudi de la flora i la dinàmica de la vegetació a la Conca de Barberà. La seva activitat professional es va iniciar tan bon punt va acabar la seva formació. A la mateixa facultat, va començar com a professor adjunt (1977-1986); després, com a titular; a partir del 1990, com a catedràtic d’universitat, i actualment era professor emèrit. Al llarg d’aquests quaranta anys de docència va impartir classes de botànica, geobotànica, fanerogàmia, cormòfits i biologia de poblacions. També va participar com a professor convidat en el màster de paisatgisme de la Universitat Politècnica de Catalunya, va ser responsable del Grup Consolidat de Recerca de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació (2001-2008) i va ser secretari del Centre de Recerca de Biodiversitat Vegetal (2004-2007).

El seu treball com a botànic es va centrar especialment en el camp de la geobotànica. Va fer i va dirigir estudis sobre la flora i la vegetació d’àmbits diversos, principalment a Catalunya i particularment de terres agrícoles, de cartografia de la vegetació, sobre la colonització progressiva dels espais agrícoles deixats de cultivar i sobre la gestió del patrimoni natural. Va escriure i publicar una gran quantitat d’articles i de llibres, i entre aquests treballs destaca Flora manual dels Països Catalans (1990 i actualitzat el 2005), el volum 6 –Plantes superiors– de la Història natural dels Països Catalans (1988) i la col·laboració amb l’Atlas corològic de la flora vascular dels Països Catalans de l’IEC. També solia fer conferències i xerrades sobre temes diversos de botànica i de l’any 2005 al 2008 va participar com a coautor en alguns dels volums del Manual dels hàbitats de Catalunya, encarregat i publicat per la mateixa Generalitat. El 1980 va rebre el premi Pius Font i Quer de l’Institut d’Estudis Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat