Ciència

Descobreixen restes d’un crani neandertal amb indicis de canibalisme a Moià

S’ha localitzat a les Coves del Toll de la població i és el quart individu identificat al jaciment des del 2016 quan van trobar la dent d’un infant

Les restes d’un crani de neandertal de més de 52.000 anys han estat descobertes a les Coves del Toll i Teixoneres de Moià, amb un element sorprenent: hi ha indicis clars de canibalisme. Amb els estudis s’han trobat marques de tall en la superfície d’alguns dels ossos i s’ha interpretat com el resultat d’activitats relacionades amb el canibalisme. En concret, aquestes marques a una clavícula indiquen que van ser processats per altres neandertals i molt probablement menjats per altres membres de l’espècie. Com recorden els investigadors, aquest no és el primer cas documentat de canibalisme, entre els neandertals, però sí que és el primer que s’ha pogut trobar al Principat de Catalunya.

La campanya d’excavació a la Cova de les Teixoneres d’un equip investigador de paleontologia l’IPHES-CERCA, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili, ha permès recuperar dos fragments de crani d’un neandertal juvenil.

Segons han explicat aquest mateix divendres els investigadors, aquest és el quart individu identificat a aquest jaciment de Moià des que es va descobrir la primera resta d’un infant el 2016. A partir d’aquell moment, s’han trobat restes humanes aïllades assignades a tres individus diferents: un nen de 6-7 anys, un altre de més d’11 anys i un tercer, d’edat anciana. En la campanya d’aquest juny, s’han trobat restes d’un quart individu. Són dos fragments d’occipital en desenvolupament, però ja formades i permet concloure que és jove, gairebé adult. Aquesta gran quantitat de restes humanes neandertals fan de la Cova de les Teixoneres un punt fonamental per entendre aquest món.

El canibalisme no sembla un fenomen habitual entre aquests humans, però a Europa hi ha alguns jaciments que també assenyalen pràctiques semblants. Per això, els paleontòlegs tendeixen a creure que en un futur, sortiran altres casos similars a aquest.

Segons explica l’equip implicat en la recerca, les restes d’aquests humans estan molt fragmentades, “probablement per poder accedir a la medul·la i altres nutrients continguts a l’interior dels seus ossos”, en la pràctica caníbal. Per aquest motiu, la majoria d’aquests trossos humans són molt difícils de reconèixer i distingir-les de les dels altres animals, sobretot en les restes d’infants. Així, l’equip està fent servir tècniques biomoleculars especialitzades per identificar-les i realitzar estudis d’ADN més precisos. Amb aquest avenç, esperen que amb els resultats encara s’augmenti més el nombre total de restes humanes que s’han pogut identificar.

Portes obertes

El vintè aniversari d’excavacions de l’IPHES-CERCA a les Coves del Toll permetrà una celebració. L’equip de recerca i l’Ajuntament de Moià han organitzat una jornada de portes obertes el dissabte 24 de juny, dia de Sant Joan, a partir de les 10.30h i fins a les 13.00h, si bé també es podrà anar el diumenge 25 de juny, a les 19.00h al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, on hi haurà la xerrada per part dels investigadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot