Ciència

SÍLVIA OSUNA OLIVERAS

INVESTIGADORA DE LA UDG ADSCRITA A L’INSTITUT DE QUÍMICA COMPUTACIONAL I CATÀLISI

“ Si una imatge explica la descoberta, no cal més”

“Suposa un pas més en la recerca l’objectiu de la qual és desenvolupar protocols per dissenyar enzims altament eficients i ràpids”

“És complicada la conciliació familiar amb la investigació”

T’ha d’apassionar el que fas, ser curiosa i tenir ganes de saber i d’intentar millorar les coses

Nascuda a Castelló d’Empúries el 1983, entre altres reconeixements és premi Princesa de Girona d’Investigació 2016 i Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2019. El Consell Europeu de Recerca finança amb 2 milions d’euros el seu projecte de recerca.

Associem química amb laboratori, cubetes i experiments. Vostè treballa amb ordinadors.
Exacte. Som químics computacionals. Les nostres eines són ordinadors connectats a un clúster on enviem les simulacions.
Què fa la química computacional?
Està basada en l’ús de diferents simulacions per tal d’entendre els diferents processos químics. En el nostre cas, el que fem és entendre com funcionen els enzims amb l’objectiu de poder-los dissenyar i perquè puguin realitzar altres funcions, catalitzar altres reaccions o acceptar d’altres substrats. L’avantatge que té la recerca computacional és que adquireixes un coneixement de com funcionen els enzims. I és clau per predir els canvis que s’haurien de fer en l’estructura d’aquest enzim per tal que passin altres reaccions.
Què són els enzims i per què són tan importants?
Són molècules que tenim al cos. Normalment són proteïnes i són els millors catalitzadors. Un catalitzador és qualsevol molècula capaç de fer que una reacció química vagi més ràpid. Si no tinguéssim els enzims, totes les reaccions que necessitem perquè el nostre cos funcioni no es podrien donar.
Quina translació pràctica té l’estudi de models matemàtics en processos químics?
S’ha de tenir en compte que els enzims són dels millors catalitzadors que es coneixen i han sigut la inspiració per desenvolupar d’altres catalitzadors no enzimàtics. Aquests enzims que estan optimitzats per treballar en el nostre cos, el que volem és que s’utilitzin en indústries. L’avantatge que proporcionen els enzims és que estan acostumats a treballar a pressió atmosfèrica, a temperatura baixa, i a part de ser molt eficients, donen sempre el producte desitjat sense gaires productes secundaris. És molt avantatjós des del punt de vista del medi ambient. Idealment voldríem que les nostres indústries fabriquessin fent servir els catalitzadors verds que són els enzims.
I en els medicaments?
Alguns medicaments no tenen només l’ingredient actiu sinó d’altres molècules: sintetitzar-ho és molt difícil i té un cost molt elevat. L’avantatge dels enzims és que són capaços de proporcionar només la molècula desitjada, i això fa que el medicament que et prenguis no tingui barreja sinó l’ingredient actiu.
Què suposen els 2 milions d’euros del Consell Europeu de Recerca per al projecte?
Té moltes implicacions. Fa uns anys vam aconseguir l’Starting Grant, i ara obtenir-ne la continuació implica que tenim el suport del Consell Europeu de Recerca, el qual hi aposta. Permet continuar la recerca i poder aconseguir l’objectiu final que és el desenvolupament de nous protocols per dissenyar enzims altament eficients i de manera ràpida. És una font molt gran de finançament que permetrà fer un pas més. El projecte és un treball d’equip.
Entenc que també implica estabilitat professional i econòmica en un àmbit, el de la recerca, sempre pendent de beques i ajuts per desenvolupar-se.
Sí, dona molta tranquil·litat. En aquests cinc anys, aquests diners permetran contractar investigadors per al projecte. A més, també dona molta llibertat per fer el que t’has plantejat fer. I és una gran dosi d’energia per continuar.
S’ha de tenir un perfil concret per ser investigadora?
Primer t’ha d’apassionar el que fas, però també la curiositat, les ganes de saber i d’intentar millorar les coses. Sempre dic que soc molt lluitadora. Si hi ha una cosa que m’interessa, m’hi aboco, i en aquest projecte, demanar totes les ajudes possibles per aconseguir-ho. Has de ser perseverant, també.
Per què va apostar per la recerca i no seguir una carrera més tradicional com ara treballar en un laboratori o la docència?
No vinc d’una família investigadora. I quan vaig fer la llicenciatura de química, hi havia la possibilitat de fer un treball de recerca amb un dels grups de la UdG, amb el professor Miquel Solà. Vaig veure com era el dia a dia d’un investigador i em va agradar. També vaig descobrir la química computacional i em va apassionar. D’aquí al doctorat i després una estada a la Universitat de Los Angeles, on vaig veure què era l’inici del disseny computacional d’enzims.
Ha tingut alguna dificultat pel fet de ser dona i jove en un camp d’homes?
Fa poc que he estat mare, i fins que no tens fills no ets del tot conscient del que implica i com et pot afectar en la feina. Han sigut uns anys complicats, i aquest ajut m’arriba en un moment molt bonic. Ha estat complicada la conciliació amb una feina, la investigació, que requereix molt d’esforç i dedicació. En aquest sentit es pot millorar molt encara. I pel fet de ser dona i jove no se’t té tant en compte; el que dius no té tant de pes com si ho digués un company home i gran.
Va tenir algun referent a l’hora d’estudiar química? Sempre s’invoca Marie Curie.
No n’he tingut. Cert és que sempre són molt antics i potser els referents actuals tenen més impacte. M’agradava la química, la biologia, la física, però també les belles arts. I va ser un gran dilema haver de triar. Penso que tota la creativitat que t’aporten les arts, en el meu cas la pintura, ajuden. Quan em vaig quedar a l’atur, pel que deies que és difícil la recerca, em vaig dedicar a pintar.
Pensa que hi ha una manera de fer ciència en femení?
En el meu cas concret, he tingut aquesta vessant artística, m’importa molt la manera com presentar els resultats. Si ets capaç de fer una imatge que expliqui el que hem descobert, no necessites res més. No sé si és quelcom femení.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat