Salut

El pla contra el càncer de còlon arriba a tres ABS més

En els pròxims mesos, s'enviaran 20.493 cartes per convidar la població diana de Figueres, Banyoles i Anglès a participar en el programa de detecció precoç

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'estendrà aviat a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Banyoles, Figueres i Anglès. En els pròxims mesos es convidarà a participar en aquest programa 10.342 veïns de l'ABS de Figueres, que inclou aquesta ciutat i les poblacions de Fortià, Riumors, Vila-sacra i el Far d'Empordà; 7.199 veïns de l'ABS de Banyoles, que engloba tots els municipis del Pla de l'Estany, i 2.952 de l'ABS d'Anglès, a la qual pertanyen també els pobles de Bonmatí, la Cellera, Osor i Amer.

La participació en el programa, que es va començar a implantar a la regió sanitària de Girona el 2013 pel Baix Empordà, és voluntària. S'invita la població diana –tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs–, els quals rebran una carta a casa seva en què se'ls explica el programa. Els veïns que rebin la carta d'invitació s'han de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa, on han de lliurar la carta que hagin rebut, que té un codi d'identificació personal. A la farmàcia els donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia, que les farà arribar al laboratori. Un 6% de les persones que participen en el programa tenen resultats positius en la prova de detecció de sang oculta en femta, que després es confirma o descarta a través d'una colonoscòpia. La implantació del pla es fa de manera gradual a cada comarca durant dos anys, i un cop s'ha implantat es torna a començar. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte. És la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions per any. La supervivència al cap de cinc anys és d'un 50%. La mortalitat s'estabilitza entre els homes i baixa entre les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona